Vägpriser för person- trafiken, men godset då?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det finns ju ett näringsliv vid sidan av turistnäringen som är beroende av fraktkostnaden.
Statliga båtar skall ge lågpriser (=vägpriser?) skrev Folkbladet på ledarplats den 17:e mars samtidigt som Rikstrafiken genom generaldirektören Widlert lät sig intervjuas och tyckte att statliga båtar var ett intressant alternativ.
Hur blir det då med godset som ju ger en betydande intäkt? Godset står för intäkter på cika 60 miljoner/år i dagsläget. Hur blir det framöver? Vad jag kan förstå åker godset redan nu båtsträckan till vägpris med den längdmetertaxa som tillämpas. Rätta mig om jag har fel.
Att fraktkostnaden från Gotland ändå blir dyrare än motsvarande sträcka hela vägen på land det beror på att speditörer och åkare lägger på sitt "Gotlandstillägg" för de merkostnader de anser sig ha för Gotlandsfrakterna. Några prislistor finns mig veterligen inte, fraktkostnaden offereras i konkurrens mellan olika företag. Stora koncerner har ofta riksavtal och har ibland ingen merkostnad för gotlandsfrakterna. Andra, ofta mindre företag, har stora problem med fraktkostnaden.
Har inte Rikstrafiken ansvar för helheten i gotlandstrafiken och för att ta regionala hänsyn? Kunderna till gotländskt näringsliv finns ju sällan i Nynäshamn eller Oskarshamn.
Borde inte godset och därmed speditörer/åkare finnas med samtidigt med persontrafik och rederier om man skall besluta om villkoren för både turistindustrin och den fraktkostnadskänsliga industrin?
Om nu statliga båtar är lösningen på problemet med kostnaden för persontransporterna enligt Rikstrafiken och GF, då måste väl statligt ägda lastbilar vara lösningen på de höga fraktkostnaderna för godset!? Eller?
Skall staten ge bidrag till speditörer/åkare enligt samma principer som gäller för rederiet? Vad föreslår man för lösning?
Vad vill trafikantrådet?
Upphandlingen av den framtida trafiken skall nu göras om eftersom Rikstrafiken misslyckades med det första försöket. Det kom inte in några anbud på det förra underlaget. Rikstrafiken skall nu försöka utforma ett mera verklighetsnära anbudsunderlag efter att ha inhämtat råd från presumtiva rederier.
Vilka vägpriser skall tillämpas för personer, bilar och gods enligt upphandlingsunderlaget?
Det avgör ju storleken på statens bidrag och biljettintäkterna i framtida kalkyler. Hur går utredningen om statliga båtar? Kommer det ett förslag om statliga lastbilar i gotlandstrafiken?
Jag tror inte på att statliga båtar och bilar löser problemet men är övertygad om att Gotland behöver en "helhetslösning" för både gods och passagerare. Helhetslösningen avser både rederiet och speditörer/åkare. Nu finns det tid för det eftersom upphandlingen görs om.
Därför bör man från Gotland till Rikstrafiken framföra krav på lösningar för både gods och passagerare. Det kan ske i exempelvis trafikantrådet förutsatt att berörda parter, det vill säga speditörer/åkare och rederiet, inte deltar när de kan anses "jäviga".
För övrigt delar jag synpunkten att det är viktigt att "tala med en röst" från Gotland. Det betyder att aktionsgrupper för turistindustrin och godsintressenterna bör samordna sig så att vägprisförslagen omfattar både gods och passagerare med en helhetssyn. Aktionsgruppen Vägpris.nu, som gör ett imponerande arbete, bör då ha med godset på sin lista när man uppvaktar riksdagspolitiker som ett exempel.