Vad väntar ni på?

”Genom ny teknik som tagits fram med stöd av Riksförbundet HjärtLung har Hemse vårdcentral genomfört en studie där ett femtiotal personer med hjärtsvikt fått tillgång till en läsplatta för att själva kunna bevaka sin sjukdom”.

”Genom ny teknik som tagits fram med stöd av Riksförbundet HjärtLung har Hemse vårdcentral genomfört en studie där ett femtiotal personer med hjärtsvikt fått tillgång till en läsplatta för att själva kunna bevaka sin sjukdom”.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2019-09-05 17:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En läsplatta med tillhörande våg har hjälpt hjärtsviktspatienter att ta kontroll över sin sjukdom med högre livskvalitet som resultat. Ett flertal studier visar också att systemet ger färre sjukhusdygn. På Gotland har systemet testats. Alla är nöjda men trots det väntar vi patienter fortfarande på ett beslut.

Hjärtsvikt är i dag den vanligaste orsaken till vård på sjukhus och var femte patient som vårdas på sjukhus för hjärtsvikt läggs in på nytt. Det stora antalet kostsamma sjukhusvistelser är ett tecken på att behandlingen brister för många av patienterna.

I enkätundersökningen ”Att leva med hjärtsvikt”, genomförd bland Riksförbundet HjärtLungs medlemmar med hjärtsvikt, uppger 41 procent att de känner sig förtvivlade över att de inte kan leva ett normalt liv med sin sjukdom.

Vidare visar undersökningen att hälften är oroliga över hur sjukdomen kommer att utvecklas och upplever att deras vardag och sociala liv begränsas.

Genom ny teknik som tagits fram med stöd av Riksförbundet HjärtLung har Hemse vårdcentral genomfört en studie där ett femtiotal personer med hjärtsvikt fått tillgång till en läsplatta för att själva kunna bevaka sin sjukdom.

Via läsplattan kan patienten hålla koll på sin viktkurva eftersom en snabb viktuppgång indikerar att något inte är som det ska. Patienten registrerar även upplevt hälsotillstånd. Om något förändras får hon en uppmaning att kontakta vårdmottagningen.

Med hjälp av läsplattan kan människor med hjärtsvikt även utbilda sig och få värdefull kunskap om sin sjukdom och hamnar därför mer sällan i akuta situationer som kräver att de måste läggas in på sjukhus.

Försöket har slagit väl ut. För patienterna såväl som för vården.

Utvärderingen visar att patienterna har bättre livskvalitet, är mindre oroliga och söker inte lika ofta akut för sina besvär. På Gotland minskade sjukhusvistelserna med 61 procent hos försöksgruppen. En undersökning i Skåne visade på liknande resultat med 50 procent färre vårddygn på sjukhus jämfört med patienter som inte använde läsplattan.

Digitala lösningar i vården är något som är på frammarsch. Läsplattan är ett exempel på det och ett uttryck för en personcentrerad vård där patienten ges stöd och förutsättning till egenvård. Dessutom spar den pengar genom att dyra sjukhusvistelser minskas.

Med fakta på hand undrar vi: vad väntar Region Gotland på?

Läs mer om