Vad händer med SVT:s framtida regionala mediabevakning?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förändringen skulle ske på grund av krav på besparingar inom bolaget, Sveriges Television (SVT). SVT har de senaste åren flyttat allt mer produktion från regionerna till Stockholm i syfte att centralisera. Denna förändring, tycker jag, kan ifrågasättas då SVT är ett Public Servicebolag med ett brett uppdrag att nå ut till hela befolkningen med sitt utbud. Ett utbud som även ska spegla förhållandena i hela landet. Vilket borde innebära att det finns behov av en bra och rikstäckande regional media bevakning. För Gotlands del borde det få tillföljd att minst de två tjänsterna på lokalredaktionen även framöver får vara kvar i sin nuvarande form. SVT:s ledning har nu, enligt mitt sätt att se det, tillfälligt satt ner foten och förklarat att de två tjänsterna på Gotland får vara kvar åtminstone under 2009. Vilket är mycket positivt men frågan är vad som händer efter 2009?
Hur avser företagsledningen att organisera den regionala bevakningen i framtiden? Det finns en stor osäkerhet omkring detta trots att företagsledningen själv påpekar att Gotland har en särställning på grund av sitt geografiska Ö-läge.
För att uppmärksamma problemet så ställde jag en skriftlig fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) för att få regeringens syn på vad de avser göra för att neddragningarna inom SVT inte försämrar den regionala mediebevakningen. Ministern säger i sitt svar bland annat att "
Av SVT:s sändningstillstånd framgår att programmen ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos befolkningen i hela landet. Programutbudet ska också spegla förhållanden i hela landet. Enligt anslagsvillkoren för SVT ska företaget ha en decentraliserad organisation som skapar goda förutsättningar för självständigt beslutsfattande på regional och lokal nivå. Den lokala och regionala organisationen ska ges tillräckliga resurser för att effektivt kunna spegla respektive områdes särprägel och egenart. Den andel av allmänproduktionen i SVT:s rikssändningar som produceras utanför Stockholm ska uppgå till minst 55 procent."
Men kulturministern hänvisar också till att en större utvärdering som sker inför varje tillståndsperiod och att det kan innebära förändringar i verksamheten när den nya tillståndsperioden inleds 1 januari 2010. Men vilka dessa förändringar är kan inte ministern ge besked om. Med andra ord lämnar ministern inte några klara besked från regeringens sida inför framtiden.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger också i sitt svar till mig "Anslagsvillkoren innehåller samtidigt skrivningar om att SVT inom tillgängliga ekonomiska ramar ska göra de prioriteringar som krävs för att uppfylla uppdraget. Verksamheten ska inom ramen för uppdraget bedrivas rationellt och syfta till god effektivitet och produktivitet."
Personligen hoppas jag att SVT:s ledning även framöver inser värdet av en bra regional media bevakning på Gotland och dess betydelse då det geografiska läget innebär andra förutsättningar än på andra håll i landet. Något som SVT också gett uttryck för enligt Kicki Ågren som är chef för SVT:s regionala nyheter. Kicki Ågren säger till nättidningen Gotlandska.se: "- SVT och public service på Gotland är viktigt och måste anses ha en särställning med tanke på att det är en ö i Östersjön." Med detta sagt, anser jag att den regional media bevakningen istället bör utvecklas på Gotland i stället för att avvecklas som kan bli fallet i och med den nya tillståndsperioden 1 januari 2010.