Vårt hushåll har det billigaste sopavtalet. Vi komposterar och lämnar brännbara sopor med längsta hämtningsintervall, vilket innebär att vi ställer ut kärlet för hämtning en gång per år.
Mindre pappersförpackningar eldar vi. Tidningar lämnar vi på sopstationen tillsammans med sorterat glas, metall och sorterat plastavfall.
Plastavfall från detaljhandeln väller in! Vi hanterar det varje dag året runt. Kladdiga matförpackningar diskar vi. Styva plastråg klipper vi ner i små bitar.
Vi samlar plasten i kassar i ett kärl i köket och när det är full, lagrar vi dem alla i ett större sopkärl vid vår parkeringsplats. När det sorterade avfallet tenderar att svämmar över, packar vi all sorterad plast i säckar och åker vi till sopstationen i Slite.
Senast när vi skulle lämna vår sorterade plast, möttes vi av plomberade containrar.
Vi påpekade för personalen att våra 12-liters påsar inte gick att få in genom de små hålen i containrarna. Hej å hå så det kan gå. Man engagerar sig och tror att man gör rätt.
Vi uppmanades att lägga all vår omsorgsfullt sorterade plast i en container för allt möjligt brännbart.
Hemma igen. Letar fram brevet ”Nyhet våren 2018” från Region Gotland, rubricerat ”Ny fraktion för plast på ÅVC”.
Där kan man läsa att det mindre inkasten på containrarna för plast är en åtgärd som införts för ”möjligheterna att öka insamling och återvinning av plast”.
Man påstår att åtgärden ska ”underlätta för kunderna att sortera rätt”. I brevet uppmanas vi att köpa genomskinliga påsar och säckar för vårt sorterade plastavfall.
Jaha, hur tänker man nu på regionen? Ska jag köpa ännu mera plast bara för att bli av med min sorterade plast? Jag brukar använda papperssäckar som jag tömmer och tar med hem igen.
I brevet uppmanas jag dessutom att lägga mina sorterade plastförpackningar, ”lösa i behållaren, en och en”.
Ska jag alltså riva upp mina 10-literspåsar som innehåller små bitar av nerklippta och diskade plastförpackningar och sedan stå på sopstationen och stoppa dem i en container som har ett hål som är lika stort som på en postlåda?
Men hållå, hallå, hållå på Regionen! Vad är det som händer.
Bidrar vi till ”lägre behandlingskostnader och mindre påverkan på miljön”, som det står i brevet?
Kanske lägre behandlingskostnad men knappast mindre påverkan på miljön!
Och hur ska det går för oss som måste stå dag ut och dag in på sopstationen i Slite och peta in diskade små sorterade plastbitar i en container med postlådeinkast?