I dagarna har vi anställda inom sjukvården fått besked om vilka lönepåslag vi har fått i årets löneförhandlingar och Region Gotland säger att de gett ungefär samma procent till alla de olika professionerna, 1,52 procent och därefter har "någon" fördelat pengarna mellan de olika grupperna inom samma profession, och till slut mellan enskilda individer.
I praktiken innebär detta till exempel att om man är specialistläkare med en lön på 50 000-80 000 kronor i månaden så blev det cirka en 1000-lapp mera per månad.
Och för en specialistsjuksköterska som har cirka 27 000-30 000 kronor i månaden, så BORDE det ha blivit cirka 450 kronor. MEN Region Gotland har under många år underbetalat sina barnmorskor så de fick det mesta av den summa som tilldelats sjuksköterskegruppen och övriga sjuksköterskor nästan inget (!).
Detta ligger inte alls i linje med det avtal som finns mellan regionen och Vårdförbundet om hur lönen skulle fördelas, och följden blev dessutom att många sjuksköterskor fick MINDRE utdelning än undersköterskorna. Redan sedan tidigare är det inte ovanligt att sjuksköterskor har lägre lön än undersköterskor, trots sina akademiska studier och sitt legitimerade ansvar! Det skulle vara samma som att läkare hade lägre lön än sjuksköterskor!
Hm.. vad ville regionen säga med denna fördelning? Hur tänkte ni här och vad ska man tolka ur denna signal från arbetsgivaren? Jag och många med mig skulle vara oerhört tacksamma för en förklaring från regionen samt svar på frågan om vem som fördelade pengarna på de olika nivåerna i löneprocessen, och kunde man inte ha tagit pengarna till barnmorskorna från till exempel politiker- eller chefspensioner istället, för där verkar det ju finnas outsinliga mängder? Barnmorskorna är värda vartenda öre, men varför skulle just sjuksköterskekollektivet betala?
Någon ansvarig som känner sig manad att svara, tack?
Tacksam för svar och tack för ordet.