Nästan alla transporter, både gods- och personresor i Sverige, utförs som vägtrafik och vägtransporterna kommer att öka markant i framtiden.
Men vägarna och vägtrafiken står inte tillräckligt högt prioriterade på den politiska agendan.
Under 2017 utfördes cirka 85 procent av såväl personresande (personkilometer) som godstransporter (ton) med vägtrafik.
Det finns dessutom skäl att utgå från att vägtrafikens dominans kommer att öka de närmaste åren:
• Den rörliga kostnaden för att köra sjunker med elektrifieringen vilket kommer att stärka bilens konkurrenskraft.
• Den ökade e-handeln för med sig ett växande transportbehov.
• De problem som har motiverat begränsningar av trafiken reduceras minskar. Luftkvalitetsproblem orsakade av vägtrafik minskar stadigt till följd av elektrifiering, biodrivmedel och de låga nivåer av hälsofarliga utsläpp som nya bilar har.
• Koldioxidprisets utveckling stärker bilens konkurrenskraft mot andra transportslag.
Bilister i Sverige betalar i dag ett av världens högsta koldioxidpriser och målet är att utjämna priserna mellan olika utsläppskällor.
• Kollektivtrafiken brottas med stigande kostnader och växande subventionsbehov. Detta är inte långsiktigt hållbart och kommer att premiera kostnadseffektiva busslösningar på bekostnad av dyra spårlösningar.
• Vägtrafik är offentligfinansiellt överlägsen. Kostnaderna för järnvägssystemet uppgår till cirka 35 miljarder kronor per år medan inkomsterna (banavgifterna) är mindre än 2 miljarder kronor.
Trots de mycket större trafikvolymerna kostar vägsystemet bara 45 miljarder kronor.
Inkomsterna (bil- och bränsleskatter) till staten är dock hela 85 miljarder kronor.
• Vägtrafik är samhällsekonomiskt effektivast. I samhällsekonomiska kalkyler där hänsyn tas till alla effekter som miljöpåverkan, olyckor, infrastrukturkostnader med mera uppvisar vägtrafik det bästa resultatet.
• De transportpolitiska målen kräver ökad vägtrafik. Det övergripande transportpolitiska målet om en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet är helt beroende av att vägtrafiken fungerar och expanderar.
Vägtrafiken kommer alltså att växa markant under överskådlig tid, vilket innebär vinster för samhällsekonomin, statens finanser och hushållens välfärd.
Det är därför oroande att många kommuner i sin planering tar bristande hänsyn till detta.
Även den infrastrukturplan som regeringen nyligen presenterade kommer att skapa problem då den på ett omotiverat sätt prioriterar ner väginvesteringar.
Transportpolitiken måste utgå från verkligheten.