Träd fram och delta i kalkbrottsdebatten!

Gotland2012-08-02 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till regerings- och riksdagsledamöter, domare, Nordkalks konsulter och jurister, regionalpolitiker i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder samt Gotlands landshövding.

Ni utgör - med vissa undantag - den grupp som har arbetat för att Mark- och miljödomstolen den 5 juli 2012 gav Nordkalk tillstånd att börja bryta kalk i Ducker, Bunge.

Listan på märkliga incidenter i detta ärende kan göras lång. Men framför allt är det för mig obegripligt att ett område som Naturvårdsverket vill se som svensk nationalpark, som redan inrymmer tre Natura 2000-områden, tjänstgör som kommunal vattentäkt och även som reservvattentäkt för hela Gotland överhuvudtaget kan tas i anspråk för kalkbrytning. Med relikt vatten och komplicerade markförhållanden vet ingen, inte ens hydrologiska experter, vad som händer med grundvattnet i området.

Mona Sahlin, näringsminister i dåvarande regeringen. Att Du så påpassligt drog bort Ojnaremyr som förslag till Natura 2000-område av hänsyn till att kalkindustrin behövde marken och för att säkra jobben - utan hänsyn till miljövärden - har i hög grad bidragit till att Nordkalk fick sitt tillstånd.

Andreas Carlgren, före detta miljöminister. Du genomförde en förändring i miljöbalken som innebär att artskyddet vad gäller täktverksamhet inte längre existerar, vilket gör att de 265 rödlistade arter i området nu helt saknar skydd.

Fredrik Wersäll, domare i Miljööverdomstolens förhandlingar i augusti 2009. Efter att Naturvårdsverket, Länsstyrelsen på Gotland, Svenska Naturskyddsföreningen, Botaniska föreningen och flera sakägare sagt nej till att Nordkalks ansökan skulle beviljas blev du av regeringen tillsatt som ny domare.

Vi som deltog i Miljööverdomstolens förhandlingar den gången insåg ganska snart att du och dina bisittare inte hade tillräckliga kunskaper för att opartiskt döma i detta mål. Den som den gången stod för kunskapen när det gällde såväl miljöhot som aktuella EU-direktiv var framlidne professorn i miljörätt, Staffan Westerlund. Hans plädering för att hänsyn skulle tas till EU-direktiv gällande rödlistade arter av djur och växter i området, lämnades därhän.

Anders Carlstedt, SGU-expert som tjänade två herrar, dels som konsult åt Nordkalk och dels skrev SGUs myndighetsutlåtande, vilket av JO ansågs som jäv. Du bidrog i hög grad till att Mark- och miljödomstolen sa ja till Nordkalk.

Jag önskar att ni alla som medverkat till att Nordkalk fick sitt tillstånd träder fram, förklarar er och deltar i den debatt som just nu pågår på Gotland. Ni är för närvarande helt osynliga.

Vi är många som vill möta er i en debatt i denna för Gotland så ödesdigra fråga, som upprör och upprört så många. Varför inte på klassisk mark i Almedalen?

Fattar man ett för så viktigt beslut bör man ha modet att träda fram och delta i debatten.

Till sist vänder jag mig till dig Cecilia Schelin Seidegård som varit påtagligt osynlig i denna fråga. Vilka direktiv har du gett naturvårdsenheten på Länsstyrelsen (eftersom de ännu inte överklagat villkoren för domen)?

Mitt förslag är att du tillsammans med regionpolitiker från samtliga partier skyndsamt ordnar ett offentligt möte i Almedalen, dit alla inblandade parter inbjuds.

Läs mer om