Tillåt gårdsförsäljning av vin

Gotland2007-04-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Försäljning direkt på gården där livsmedel produceras blir allt vanligare på landsbygden. Utan tvekan utgör detta ett viktigt ekonomiskt komplement till gårdens huvudverksamhet och främjar det småskaliga, lokala näringslivet. Initiativ av detta slag är särskilt viktiga för att främja sysselsättningen och den regionala utvecklingen i olika delar av landet. Men det finns en kategori bönder som med gällande svensk lagstiftning inte har möjlighet att sälja vad de producerar direkt från den egna gården - och det är vinbönderna.
Under de senare åren har ett antal vinodlingar på allvar kommit i gång i Sverige, detta är särskilt markant i Skåne samt på Öland och Gotland. Det är också där vinhus har växt upp med vinproduktion i fokus. Vid en bedömning av 35 svenskproducerade viner som hölls Åhus för några veckor sedan fick gotländska vinproducenter sex av de totalt nio diplom som delades ut. Detta om något är en bekräftelse på att gotlandsvinerna är på frammarsch.
Målet med vingårdarna är odling och produktion av vin i kommersiellt syfte. Som i all kommersiell verksamhet är det av stor vikt att dessa vinproducenter får möjlighet att marknadsföra och sälja vad de framställer. Men till skillnad från sina vinodlande kolleger i de mer kända vinländerna i EU har våra svenska vinodlare ingen möjlighet att sälja sitt vin direkt från gården.
Ett konkret exempel är den gotländske vinodlaren Lauri Pappinen som återkommande måste förklara för sina många besökare på vingården att han är förbjuden att sälja några souvenirer i form av gotländskt vin. De utländska turisterna tror att Pappinen driver med dem när han försöker förklara den svenska lagstiftningen på området.
Svenskt vin och svensk vinproduktion har framtiden för sig. Men denna förhållandevis nya näringsgren måste få möjlighet att utvecklas och bli kommersiellt gångbar. En möjlighet är att få visa hur vinframställningen går till och sedan direkt på gården sälja det lokalproducerade vinet, både i butik och i en gårdsrestaurang om intresse finns.
Att tillåta gårdsförsäljning av till exempel vin skulle öppna möjligheterna för småproducenterna att få avkastning för sina varor. För många är produktionen inte större. Möjligheterna att kombinera vinframställning, gårdsförsäljning, visningar, restaurang och boende skulle vara en injektion som turistnäringen så väl behöver. Vinframställning och lokal gårdsförsäljning skulle öppna för nya arbetstillfällen och vara positiv för turismen. Det är därför synnerligen angeläget att vi i Sverige får ett regelverk som gör att det blir tillåtet med gårdsförsäljning av lokalt framställt vin.
Läs mer om