Talande tystnad i skolfrågan

Gotland2011-12-24 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ovanligt tyst från politiker i samtliga partier när det gäller landsbygdsfrågorna. Särskilt tyst är det i den aktuella debatten om skolorna på landsbygden! Partipiskan driver in alla i samma fålla som heter "stad och land hand i hand". Det är ingen som vågar ta striden trots att det i varje parti finns representanter som skulle föredra en annan linje när det gäller landsbygdpolitiken. Därför fortsätter avfolkningen av landsbygden och nedmonteringen av den service som är nödvändig för att landsbygden ska leva.

Det handlar inte om att politiker är dumma eller att Visby vill djävlas med landsbygden. Det handlar om en process som pågår över hela landet och där det krävs stort mod och civilkurage av politikerna för att välja en annan väg. Det handlar om att kloka politiker i varje parti vågar visa civilkurage och gå emot partipiskan.

Tidigare uppfattades Centern som en röst för den underkuvade landsbygdsbefolkningen men nu har röstfisket i städerna medfört att man tonat ner landsbygdsprofilen och i stället betonar man småföretagen. Det beror på att storleksrationaliseringen slagit ut många små jordbruksföretag och minskat väljarunderlaget på landsbygden.

Trenden är att vi snart har kvar bara en stor bondgård i varje socken och en skola i varje serviceort. Därför är det så viktigt att behålla de skolor vi har. Trots allt har Gotland fortfarande en förhållandevis levande landsbygd som är attraktiv för människor som funderar på att flytta hit. Glädjande bosätter sig många hitflyttande på landsbygden medan en hel del av Gotlands landsbygdsbefolkning flyttar till Visby. Den stora utmaningen är att stödja nya företag som vill etablera sig på landsbygden. Då får det inte hända igen att exempelvis ABBA-Björns projekt på Furilden stoppas av nitiska byråkrater. Det var en händelse som bör leda till att reglerna ändras! Kommer det någonsin att dyka upp en sådan möjlighet igen?

Det måste få kosta att behålla en levande landsbygd. När det gäller investeringar borde 50 procent gå till att utveckla landsbygden. Det får inte bli så att allt går till kongresshall, idrottsarena och simhall i Visby. Först då kan man få en "inomregional balans".

Alternativet är att missnöjet på landsbygden leder fram till att det bildas ett nytt parti som ger röst åt den underkuvade landsbygdsbefolkningen. Missnöje och särintressen har tidigare medfört att det bildats Pensionärspartiet, Feministiskt initiativ, Piratpartiet, Sverigedemokraterna med flera. På Gotland hade vi Gotlandspartiet en tid.

Nu ska det bli ett seminarium om landsbygdsfrågor enligt kommunalrådet och Gunnar Bendelin leder ett landsbygdsuppror. Det är bra! Frågan är om det går att få de olika partierna att enas om att samlas runt en gemensam landsbygdspolitik.

Sanningens minut kommer när det i februari ska tas beslut om skolorna!

Läs mer om