Syrad var det ja - inte rutten!

Gotland2005-08-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jo, jag såg nog den lilla bleka rättelsen längst ner i ett vänsterhörn på sidan 4 i lördagens GT.
Men den står i ingen som helst anständig proportion till den fadäs, för att inte säga HÄDELSE som det är att på ett flertal ställen i två artiklar på fredagen svamla om rutten fisk - samtidigt som man prudentligt nog återger Nationalencyklopedins text om vad surströmming faktiskt är - jo, just syrad.
Vofför gör man på detta viset? Det skär ont i oss norrlandsfödda på ön, liksom i de många gotlänningar jag känner som också gillar festmaten i fråga. Varför vill man så slarvigt åt vår kära surströmming, som är sådan hälsosam mat, just för att den är syrad!
Sen kan jag ju bara beklaga alla som inte unnat sig att, djupt lutade över burken, inandas det första pyset just när den öppnas. En himmelsk arom! Fast dagen efter luktar det inte lika gott, det kan även jag hålla med om.
Läs mer om