Svar om sprutbyte

Gotland2011-11-28 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej Rute Kung. Du hade ett antal frågor till mig kring sprutbyten med anledning av en nyligen publicerad debattartikel. Jag ska försöka svara så gott jag kan.

Jag har genom att träffa människor med missbruksproblematik, stödorganisationer, erfaren sjukvårdspersonal och forskare gjort mitt bästa för att skaffa mig en verklighetsförankrad bild.

All internationell och nationell välgjord forskning på sprutbytens effekt visar att sprutbyten inte får fler att börja missbruka. Själva metoden bidrar tvärtom att fler kan lämna sitt missbruk.

Detta bekräftades även nyligen i en gemensam artikel i DN av generaldirektörerna på Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet: "Sprutbyte motverkar smittspridning, ökar inte antalet narkomaner och påtvingar inte Sverige en drogliberal politik". Det är andra välkända faktorer som till exempel social bakgrund, relationer, samsjuklighet och odiagnosticerade psykiatriska besvär som driver människor till missbruk - inte tillgången till rena sprutor.

Sprutbytesprogram är - tvärt emot din magkänsla - mycket kraftfulla plattformar för att nå och stötta personer i missbruk, och framför allt minskar de drastiskt smittspridning av hiv och Hepatit C som blir ofattbart kostsamma att behandla.

Om man bara ser till ekonomi - och vad pengarna kan göra på annat håll - så är även där en satsning på minskad smittspridning att föredra över dyr behandling.

Sedan räcker det inte med ett sprutbytesprogram för att hjälpa missbrukare ur sitt missbruk. Sprutbyte är och bör endast vara tillåtet som en del av en bredare verksamhet som riktar sig till missbrukare.

Läs mer om