Studenternas bosituation ett hinder för utveckling

Gotland2019-09-06 13:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna välkomnar Uppsala universitet cirka 500 nya studenter till Campus Gotland.

Unga, ambitiösa personer som efter avslutade studier kan välja att stanna på Gotland och därigenom bidra till Gotlands utveckling.

Men den rådande bostadssituationen på Gotland är tyvärr så svår för studenterna att de nästan aldrig får en chans att etablera sig på ön. De allra flesta väljer att flytta från Gotland efter avslutade studier. En förlorad möjlighet för det gotländska samhället således.

Campus Gotland expanderar och kommer inom något år att ha cirka 1 500 studenter.

I dag finns bara drygt 200 studentbostäder med året runt-kontrakt och därför tvingas majoriteten av studenterna bo i lägenheter och rum med tiomånaders-kontrakt. När turisterna kommer och hyrorna mångdubblas måste studenterna flytta ut.

Men de allra flesta studenter vill bo i lägenheter med tolvmånaders-kontrakt eftersom det skapar såväl social trygghet som möjlighet att etablera sig på Gotland via till exempel sommarjobb.

Den rådande bostadssituationen är givetvis ett stort problem för studenterna och vi på universitetet oroar oss också för att ryktet om bostadssituationen ska spridas till presumtiva studenter och att dessa därför ska välja bort Gotland som studieort.

Men detta är inte bara ett problem för studenterna och universitetet. Det är också ett hinder för Gotlands utveckling.

Alla prognoser pekar på att Gotland kommer att få en kraftigt krympande andel av befolkningen i arbetsför ålder.

Det i sin tur leder till stora utmaningar gällande kompetensförsörjning och skatteunderlag för att upprätthålla välfärden.

Gotland har genom universitetet och Campus Gotland en unik möjlighet att möta dessa utmaningar jämfört med många andra kommuner. Men då måste studenterna erbjudas boenden med året runt-kontrakt.

Universitetet inser så klart att det kan vara komplicerat att åstadkomma nya hyresbostäder till den växande gruppen studenter.

Mark ska planläggas, köpas och bebyggas. Ansvaret för detta fördelar sig på olika aktörer. Vi vet också att viss planering pågår, men vi är ändå djupt bekymrade och vill därför ta alla möjligheter att uppmärksamma såväl politiker, tjänstemän, fastighetsägare och byggherrar på studenternas ohållbara boendesituation och hur den inverkar negativt på Gotlands utvecklingsmöjligheter.

Läs mer om