Läste reportagen om gotländska strandbodar i GT och om den anmälan som gjorts i Ygne om en strandbod som uppenbarligen inte används som redskapsbod. I artikeln kan man läsa om strandbodar som byggs om för boende som nog i många fall handlar om turistboenden.
Penningsugna fastighetsmäklare bidrar starkt till en prisutveckling som gör att redskapsbodar övergår till strandnära sommarstugor.
Ingen vettig människa betalar väl hundratusentals kronor för en redskapsbod som på sin höjd är tänkt för enstaka övernattningar och som dessutom inte får isoleras, elektrifieras eller ha indraget vatten med mera.
I värsta fall kan dessutom strandboden ingå i en samfällighet där nyttjanderätten är kopplad till en fastighet och som inte automatiskt betyder att den penningstarka turisten har rätt att ha boden kvar i fiskeläget.
Vidare kan man läsa att Länsstyrelsen anser att detta är ett väldigt stort problem på Gotland och att man avser driva en kampanj under två dagar för att lokalisera fler strandbodar som bryter mot bestämmelserna. Om nu inte Länsstyrelsen har mer tid än två dagar så kan ett tips vara att man börjar sin inspektion i Flundrevikens fiskeläge om det nu inte är så att Region Gotland ertappas med fingrarna i syltburken där, när det gäller att tänja på bestämmelser och riktlinjer för strandbodar.
Det finns nog all anledning till att syna fler strandbodar i de gotländska fiskelägena som uppenbarligen inte används som det dom är avsedda för och som riskerar att förstöra den kulturmiljö som fiskelägena utgör.
Länsstyrelsen bör nog överväga om man inte ska avsätta lite mer tid än den föreslagna kampanjen på två dagar för att kontrollera att regler efterföljs.