Stoppa diskriminering av romerna i Europa
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Diskussionen måste nu vidgas och handla om diskriminering och utanförskap för romer i hela Europa.
Sverige har protesterat mot den franska hanteringen, men har samtidigt en egen hemläxa att göra. I återkommande rapporter till FN:s rasdiskrimineringskommitté har Svenska FN-förbundet visat att romer drabbas av strukturell diskriminering även i Sverige. Av Sveriges 50 000 romer är 80-90 procent arbetslösa.
Romska barn har i genomsnitt 40 procents frånvaro i skolan och Diskrimineringsombudsmannen vittnar om diskriminering av romer på bostadsmarknaden. Hälsoproblem förstärks av social utsatthet i kombination med läs- och skrivsvårigheter och svårigheter att kommunicera med sjukvårdspersonal.
Som reaktion på kritiken har FN-kommittén uttryckt oro för romers situation i Sverige. Det är hög tid att ta kritiken på allvar innan situationen eskalerar så som har skett i Frankrike. Sveriges regering måste också reda ut hur man ser på tiggeri. Här bör man ta hjälp av EU-kommissionen som utreder om Frankrike har gjort fel eller inte. En viktig utgångspunkt är rätten för varje EU-medborgare att vistas i ett annat EU-land i tre månader.
Europa har en mörk historia av massdeporteringar. EU-kommissionen måste understryka att varje fall måste prövas enskilt. Kommissionen måste dessutom klargöra om Europas regeringar har rätt att dra paralleller mellan tiggeri och kriminell verksamhet. Den svenska regeringen har hänvisat till utlänningslagen som säger att personer som misstänks försörja sig på ett oärligt sätt kan skickas ut ur landet. Är det en korrekt tolkning?
När Europas länder diskuterar romernas utanförskap måste romerna själva få vara med. Cecilia Malmströms idé om en Marshallplan och gemensam EU-satsning för romerna är intressant. I Sverige kan förhoppningsvis betänkandet från Delegationen för romska frågor komma till nytta.
Också kommunerna har ett ansvar. Det är kommunerna som kan vidta konkreta åtgärder mot utanförskap. Erfarenheten visar att stödpersoner i skolan ökar romska barns närvaro. Romska ungdomar som funderar över yrkesval behöver vägledning. Kommunala bostadsbolag bör få ett större ansvar att motverka diskriminering på bostadsmarknaden. Inom vården bör särskilda informatörer rikta in sig på den romska gruppen och fler romska anställda bör finnas inom äldreomsorgen. Arbetslösheten bland romer kan motverkas genom mentorskap för arbetssökande.
Hela samhället är betjänt av kunskap om romers historia och situation. Medvetenheten om romernas situation bör därför spridas genom utbildning om minoritetsfrågor till alla skolelever.
Det är hög tid att EU-länderna, även Sverige, gör romerna till fullvärdiga medborgare. Åtgärder på nationell och europeisk nivå ger stöd för arbetet mot diskriminering i vardagen. En bra start är att ta fasta på FN:s deklaration om minoriteters rättigheter.