En stor polisstyrka från Stockholm med hundar, hästar, terrängfordon med mera uppbådades för att hjälpa Nordkalk att avverka Ojnareskogen. När bilarna rullade ut från färjan var det som ett åskådliggörande för det som många har försökt att beskriva under hela processen hittills, nämligen att staten och kapitalet har satt sig i samma båt, vilket jag ville sätta ord på.
Bland annat hos Eva Bofride har mitt uttalande väckt en del frågor om vilket samhälle jag anser vi borde leva i. Detta antagligen utifrån att Nordkalk rent formellt har rätten på sin sida och att en polisiär insats således inte borde leda till en sådan reaktion om man bara tittar i lagboken.
Som på beställning ändrades under mycket hastiga former miljölagstiftningen efter det att Nordkalk hade fått nej till sina täktplaner i Miljödomstolen. En myndighet som ska agera som neutral expert inför beslut i domstolarna visade sig ha tagit emot hundratusentals kronor för ett jobb åt Nordkalk i samma ärende.
Huvuddomaren i miljööverdomstolen anges inte haft erfarenhet av miljömål tidigare när han dömde kanske ett av de mest komplexa miljömålen i Sverige. En annan domare som vid första tillfället beslutade att säga ja till Nordkalk hade fått sig en bra kund i företaget när han i andra prövningen hjälpte Nordkalk gentemot domstolen istället.
Centerpartiet, Socialdemokrater och Moderaterna på Gotland säger ja till brottet trots att regionens egna experter varnar för de befarade konsekvenserna för vattnet. Bland annat har allt detta bidragit till att den proteströrelsen som nu träder fram inte känner en särskilt hög trovärdighet till att hela processen har gått rätt till.
Efter två nej i miljödomstolen fick Nordkalk två ja i miljööverdomstolen och har därmed lagligt rätt att påbörja avverkningen. Högsta domstolen har efter senaste domen den 5 juli inte riktigt kunnat bilda sig en uppfattning än om värdet att pröva ärendet i högsta instans. Ändå har polisledningen beslutat att omprioritera i sin budget och att hjälpa Nordkalk med att sätta igång verksamheten. En motsvarande prioritering för att polisen ska kunna utreda de miljöbrott Nordkalk är anmält för har vi hittills inte kunnat se.
Även om varje enskild händelse i sig formellt sett kan vara helt enligt lagboken, så är det svårt att inte också lägga detta till listan ovan. Polisen har ingen skyldighet att prioritera just detta ärende just nu. Det var ett val som gjordes att polisinsatsen behövdes nu och inte om en månad då kanske Högsta domstolen har sagt sitt.
Det går inte att förbise att många upplever det tilltänkta kalkbrottet som ett övergrepp mot "den lilla människan". Oroliga bönder känner sig maktlösa inför tanken att deras verksamhet nu är hotad. Enskilda brunnar som förstörs kan leda till att människor tvingas att flytta. Vanmakten som byggs upp i takt med att listan fylls på med misstankar om hur myndigheter springer Nordkalks ärenden är något jag inte önskar i det samhälle jag vill leva i.