(S)tark eller (s)vag
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gotlands och Nynäshamns kommun har bägge drabbats av nedläggningar som gjort många människor arbetslösa. Flextronics och P18 på Gotland och Ericsson i Nynäshamn.
Så slående då att se hur olika kommunledningarna lyckats nyttja den uppkomna situationen till framtida gagn för medborgarna.
Nynäshamns enda socialdemokratiska kommunalråd, Ilian Batljan, har engagerat sig hårt och skapat stor uppmärksamhet i riksmedia. Reaktionen från makthavarna har inte låtit vänta på sig. Statsminister Göran Persson, arbetslivsminister Hans Carlson, infrastrukturminister Ulrika Messing, landshövding Mats Hellström, fackbasen Göran johansson, är några av flera tunga namn som öppet fåtts att engagera sig för Nynäshamns sak.
Ilian Batljans kraftfulla offentliga agerande har otvivelaktigt skapat en stark opinion för Nynäshamns sak. Med detta har man också skapat en stark förhandlingsposition när man ska förmå staten och Ericsson att stödja kommunens vidare utveckling.
Beskedet om Ericsson-fabrikens nedläggning i Nynäshamn kom i februari i år. Redan nu har kommunen utverkat snabbstart av utbyggnaden av väg 73 mot Stockholm. Inom kort väntas detta följas av beslut om dubbelspår till Västerhaninge. I förlängningen väntas även positivt besked om bygge av ny färjehamn.
Det står utom allt tvivel att det är kommunalrådet Ilian Batljans kraftfulla agerande som möjliggjort att Nynäshamn nu får dessa stora infrastrukturinvesteringar. Med dessa satsningar kommer Nynäshamn sannolikt uppleva en lika positiv befolknings- och arbetsmarknadsutveckling som andra grannstäder till Stockholm, där kommunikationerna förbättrats
Hur har då de tre socialdemokratiska kommunalråden på Gotland nyttjat nedläggningarna här till att skapa nya möjligheter för framtiden? Här har " det tysta samförståndets politik" gällt, istället för att skapa riksopinion, och sätta hård press på regeringen
Jämför vi de hittills synliga resultaten av dessa två strategier så hyses ingen tvekan att Nynäshamn är vinnare. Stora infrastruktursatsningar kommer ge den enskilde kommunmedborgaren betydligt mer än ett antal dyrt utlokaliserade statliga jobb.
Nu kommer naturligtvis Nynäshamns goda resultat även Gotland till del så tillvida att det blir lättare och säkrare att ta sig till och från färjan på fastlandssidan.
Så smakfullt det då varit om Gotlands socialdemokratiskt styrda kommun, satt medborgarnas intressen före parti-lojaliteten med regeringen, och genom kraftfull opinionsbildning och tuffa förhandlingar långsiktigt säkrat vår viktiga infrastruktur, färjetrafiken, till kvantitet, kvalitet och pris.