Stålbad för gutar?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kul så länge det varade men nu kommer "en rysare" för ekonomin under 2010 och 2011 enligt kommunalrådet Eva Nypelius.
Nu behövs ett "stålbad" för att få ordning på ekonomin. Heliga kor måste då slaktas!
Här kommer några förslag och idéer:
1) Ifrågasätt om alla centrala funktioner behövs som tillkommit efter det att Gotland blev en storkommun. IT-avdelningen, strateger på ledningskontoret, kultur- och fritidsförvaltningen.
2) Prioritera hårdare bland de projekt som får regionala utvecklingsmedel. Släpp endast fram projekt som skapar jobb och tillväxt.
3) Slopa stödet till Almi och Turistföreningen.
4) Sälj kongresshallen och Lövsta. Kan troligen innebära kortsiktig förlust men långsiktig vinst. Bör i båda fallen ägas av näringen för att kunna utvecklas optimalt.
5) Satsa på en överenskommelse över blockgränserna så att maktskiften vid valet inte äventyrar en långsiktig lösning.
6) Utnyttja Gotlands komparativa fördelar. Vindkraft, biogas, vågkraft och solenergi.
Bygg en infrastruktur med möjlighet att tanka fordonen med biogas och el.
Gotlands befolkning var en gång på 50-talet nere i 55 000 innevånare att jämföra med 57 000 år 2009. Det gick att leva ett bra liv även då. Visserligen utan tv, mobiltelefoner och övriga prylar, men med en landsbygd med betydligt fler lanthandlare och poststationer och övrig "närservice". Personligen tycker jag att min uppväxt på landet under 40- och 50-talet var bra.
Sen är det ju väldigt individuellt vad som är ett bra och meningsfullt liv förstås.
Även med ett pessimistiskt perspektiv, där befolkningen minskar ytterligare till 56 000 år 2025 är det naturligtvis möjligt att leva ett bra liv på Gotland. Det finns ju många andra kommuner som redan nu är mindre. Men "stålbadet är nödvändigt liksom slakten av "heliga kor".
Frågorna och problemen är naturligtvis många. Vem vill till exempel köpa Lövsta eller kongresshallen? Går det att få ut ett vettigt pris? Kan man sälja även om marknadspriset innebär förlust i kommunens bokföring? Fastigheterna på Lövsta är bokförda betydligt högre än marknadspriset? Min egen erfarenhet av Lövsta säger att kommunens ekonomisystem är hämmande och att Lövsta skulle må bra av att finnas i ett aktiebolag med både utbildning och jordbruk. Med Hushållningssällskapet som huvudman för Lövsta och utbildningen i form av en friskola skulle troligen utvecklingen bli ännu bättre. LRF och näringslivet skulle sannolikt behöva satsa mer än för närvarande, exempelvis på småskalig livsmedelsproduktion.
Turistföretagen bör gå in och ta över kommunens bidrag till turistföreningen och kongresshallen. Kommunen renodlar då sin roll.
Kanske är mina förslag orealistiska, det finns säkert andra och bättre idéer men Gotland behöver en PLAN B som ett alternativ till de optimistiska visionerna som sprids nu.
Kanske kan den ekonomiska krisen och "rysaren" för 2010 och 2011 bli starten på en betydligt mer realistisk vision och framtidsplan än den nuvarande "dagdrömmen" om 65 000 innevånare år 2025?
Rute 24 februari 2009