Spelet går vidare med nya pengar i potten

Gotland2006-03-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Statliga Rikstrafiken misslyckades med sitt kaxiga försök att "läxa upp" Gotlandsbolaget genom att bland annat upprätta ett orealistiskt underlag för anbuden och en polisanmälan. Anbuden uteblev! Några få (tre) rederier visade intresse utan att lämna anbud. Polisanmälan är lämnad utan åtgärd , anklagelserna saknade grund. Rikstrafikens inkompetens är blottad. Nu skall man gå ut och fråga de som inte lämnade några bud hur man kan "sockra" underlaget så att anbuden blir lönsammare för kommande operatör. Det forna Sovjetunionen byggde på att man upprättade femårsplaner med känt resultat. Är det inte dags att även trafiken till och från Gotland frikopplas från stelbenta femårsplaner av sovjetisk modell? Är det dags för kundorientering och konkurrens? Dags för en "Pigge" som upprepar det som har hänt med flyget men som var omöjligt enligt dåtidens experter. Det skulle innebära att Rikstrafiken inte skulle nöja sig med att fråga enbart tänkbara rederier.
Kunderna skulle rimligen få säga sitt liksom de regionalpolitiskt ansvariga för Gotlands utveckling. Det trafikupplägg som ger den bästa effekten för Gotlands tillväxt och utveckling på lång sikt bör väljas. Det som är kortsiktigt billigast för staten närmaste femårsperioden är inte med automatik det som är långsiktigt bäst för Gotland. Ett avtal som är långsiktigt bäst för Gotland skall kunna vara lönsamt för operatören. som skall kunna tjäna på att Gotland utvecklas. Det är det enda sättet att garantera att fartygen fortsatt förnyas och utvecklas. Därvidlag är det ingen skillnad på hur maskinparken måste förnyas i tex moderna lantbruk eller i en taxirörelse. Det innebär att den avundsjuka attityd (det är fult att tjäna pengar ) som kommer till uttryck på en del ledarsidor i tidningen motverkar det som är långsiktigt önskvärt för Gotland.
Rikstrafiken misslyckades med sin upphandling baserad på modell "sovjetisk femårsplan." Nästa försök bör bygga på kundernas önskemål och det som är långsiktigt bäst för Gotland och staten. Det förutsätter nya spelare som ersätter nuvarande Rikstrafiken och det lokala trafikantrådet, som vad jag kan förstå, saknar befogenheter att företräda kunderna. Upphandlingen bör flyttas från Rikstrafiken till länsstyrelsen/kommunen. Där vet man bättre hur trafiken skall läggas upp för att gynna den regionala utvecklingen. Staten måste tillåta en budget som garanterar båtarnas kvalitet och ger "vägpriser". Båtarnas kvalitet anges genom krav på säkerhet, hastighet, miljöbelastning, längd, etc
Finns det kraft och och vilja att förverkliga visionen om vägpriser och åstadkomma en långsiktig lösning av gotlandstrafiken genom att tänka i nya banor? Kommer det exempelvis ett anbud från vägverket och experterna på ledarsidorna i gotlandstidningarna som ju vet hur lönsam trafiken är och borde kunna ge vägverket tips? Det blir ett spännande valår som jag ser fram emot. Spelet om trafiken går vidare med nya insatser och andra pengar i potten.
Läs mer om