Socialdemokraterna prioriterar välfärden

"Nej, vi har inga guldbyxor och vi kan inte lova allt till alla men vi har en socialdemokratiskt ledd regering som valt att prioritera landets landsbygdskommuner och välfärden" skriver Filip Reinhag och Meit Fohlin (S).

"Nej, vi har inga guldbyxor och vi kan inte lova allt till alla men vi har en socialdemokratiskt ledd regering som valt att prioritera landets landsbygdskommuner och välfärden" skriver Filip Reinhag och Meit Fohlin (S).

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-12-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till: Kan någon ta S på allvar? GT 27 november.

I en insändare 27 november undrar ”Kan någon ta S på allvar?” om Socialdemokraterna har guldbyxorna på sig nu när vi är i opposition. 

Nej, vi har inga guldbyxor och vi kan inte lova allt till alla men vi har en socialdemokratiskt ledd regering som valt att prioritera landets landsbygdskommuner och välfärden.

Tack vare regeringen får Region Gotland från 2020 ett tillskott på runt 90 miljoner från det nya kostnadsutjämningssystemet. Detta är inte en tillfällig utbetalning utan ett permanent tillskott.

Socialdemokraterna väljer att lägga dessa pengar där det behövs som bäst – i verksamheterna. Vi är övertygade om att vi nu behöver investera det i våra medarbetare, i våra barns förskolor och skolor och i den vård och omsorg som möter allt större behov. 

Behoven i välfärden ökar. Både på grund av att vi blir fler äldre och fler barn men också på grund av att folkhälsan blir sämre. Nu måste vi prioritera.

Alliansstyret på Gotland, som leds av Centerpartiet, har istället valt att lägga stora ekonomiska besparingar på regionens alla verksamheter. 60 miljoner under 2020 och totalt 200 miljoner fram till 2023. 

De 90 miljoner vi får extra från och med nästa år vill de istället lägga på hög och därmed få ett stort ekonomiskt överskott på sista raden i sin budget.

Vår budget har en mycket konstruktiv lösning. Att lägga de nya statliga pengarna i våra verksamheter så de slipper osthyvla och lägga ned. Vi socialdemokrater tror att välfärden är det som bygger Gotland starkt. 

Att du har en sjukvård du kan lita på, att alla barn får en bra skolgång och att gotlänningarna har en god omsorg på äldre dagar. Vi prioriterar det framför mer besparingar.