Små åtgärder räddar världen

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-02-12 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De internationella klimatförhandlingarna i Köpenhamn blev ett gigantiskt nederlag. Nu finns ingen plan för att begränsa temperaturökningen till två grader.
Men kanske är krisen ett uppvaknande. Varför ska vi som vet vad som behöver göras vänta på statschefer som tydligen tror att sist ut ur fossilsamhället vinner?
Studier visar att minska utsläppen av växthusgaser med 25 procent till 2020 är lönsamt för industriländerna. Därför är det viktigare än någonsin att lyfta fram Sverige som exempel, vi har minskat våra utsläpp med 13 procent mer än vad Kyotoavtalet krävde och samtidigt ökat vårt välstånd.
Här på Gotland finns massor av bra lokala klimatinitiativ. Det vi gör lokalt som är bra sprider sig som en löpeld över världen. Därför är det viktigt att staten fortsätter satsa på lokala investeringsstöd så som regeringen gjort med hållbara städer projektet och med KLIMP-satsningarna.
Snart kommer Gotlands kommun att få en enkät från Naturskyddsföreningen där de får svara på frågor om sitt klimatarbete. Resultatet kommer att presenteras i 2010 års klimatindex för kommuner. De små åtgärderna, cykelbanor, LED-lampor i gatlyktorna eller bussar som drivs av biogas är det som kommer att rädda världen till slut. Så stötta lokalpolitiker som försöker ta klimatansvar!
Förra året arbetade Naturskyddsföreningen tillsammans med över två hundra företag som ville ha ett bra ambitiöst klimatavtal och vi kommer att fortsätta att på olika sätt lyfta fram företag och kommuner som tar på sig ledartröjan.
I bästa fall kommer verkligheten att överraska när allt fler länder inser att klimatdriven hemmamarknad ger fler jobb inom branscher som producerar klimatsmarta produkter som hela världen kommer att efterfråga.
Glappet mellan ord och handling växer i takt med att isarna smälter. Utmaningarna är gigantiska men de små åtgärderna, i år 2010, i vår kommun, i vårt län, sprider sig. Än finns det chans att vända klimatförändringarna från katastrof till framtid.
Läs mer om