Efter att ha läst befolkningsstatistiken och följt debatten i media anser jag att det nu är dags att ta bladet från munnen och tala om några "heliga kor". Några frågor som måste få ställas:
Landsbygdens avfolkning fortsätter trots talet om "Stad o Land - hand i hand" och "båda behövs". Nu är det dags att visa att man menar allvar och uppnår inomregional balans. Vilka konkreta åtgärder tänker regionen vidta för att stoppa avfolkningen av landsbygden och öka öns befolkning?
Turismen som sägs vara motor för öns näringsliv av branschens företrädare kanske inte är räddningen för att bibehålla eller öka den befolkning vi har. Kanske blir turismen nästa "krisbransch".
Beroendet av lösningen på färjeförbindelserna samt det märkliga förhållandet att vi inte har en reservhamn om något skulle hända med hamninloppet i Visby inger oro. Slite som tidigare var reservhamn förlorade den funktionen genom en slarvig upphandling med Nordstream.
Kappelshamn som skulle kunna bli reservhamn eller hemmahamn efter en ny färjeuppgörelse tänker man sälja till Gotlandsbolaget som därmed kan förhindra konkurrens. Vilka åtgärder krävs?
Färjeförbindelserna får inte ifrågasättas . Allt ska bli som det är när det gäller hamnar och hastighet, priset får inte öka om kostnaderna stiger. Staten ska stå för notan. Hur rimligt låter det?
Svaret på frågan om färjeförbindelserna borde föregås av frågan: Vilken slags turism vill vi ha för Gotlands bästa? Vem/vilka skall betala för den överkapacitet som råder vinterhalvåret för att klara turistbesöken på sommaren? Är det skrivet i sten att det inte går att skapa konkurrens?
Vision 2025 får inte ifrågasättas. Det ska stå 65 000 innevånare för 2025 liksom det gjorde för vision 2010. Serviceorterna utanför Visby (Fårösund, Lärbro och övriga) är luddigt beskrivna i visionen. Vilken service ska det finnas i respektive ort? Vilken befolkningsutveckling vill man ha i serviceorterna år 2025? Eller får det bli som det blir? Landsbygden får dö "sotdöden", mumlet om "Stad o Land" fortsätter inför varje val?
Försvaret diskuteras inte, trots den sårbarhet som finns när det gäller hamnfrågan och flyget.
I dagsläget skulle en terrorattack mot Visby hamninlopp och flygplatsen slå ut hela öns näringsliv.
Kan vi fortsätta nöja oss med hemvärnet och några stridsvagnar som står i förråd?
Jag tycker det behövs en ordentlig debatt om ovanstående områden. En debatt som kännetecknas av att det är högt till tak och där det är tillåtet att tala om det som av vissa anses olämpligt.
Att det sedan efter en sådan debatt måste fattas demokratiska beslut som allmänheten får acceptera och anpassa sig efter är ju vad som gäller i de flesta demokratiska församlingar.
Regionen bör därför ta initiativet till en debatt där det måste slaktas "heliga kor". Det kanske leder till omprövning av både vad som ska bli tillväxtmotorer i näringslivet och hur färjeförbindelserna ska utformas i en omarbetad vision för 2025.
Att fortsätta som hittills och lägga "locket på" verkar inte öka befolkningen eller ge någon tillväxt i näringslivet!