Skolmat ska lagas pÄ plats

Gotland2011-09-12 04:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Lagen om offentlig upphandling stÀller till problem för mÄnga kommuner som vill köpa in nÀrproducerad mat. Men i Stockholm finns en skola som har lyckats.

NÀr skolan skulle handla upp livsmedel stÀllde den krav pÄ att inga halvfabrikat fick förekomma och att en stor del av maten skulle vara ekologisk. Det ledde till att upphandlingen togs hem av det lilla företaget Carolas Eko i Stockholm. "Jag vet i princip vad kossan hette som blev de hÀr köttbullarna" sÀger Niklas Skytt, kökschef pÄ Katarina södra skola, till Dagens Nyheter.

DÀr Àter eleverna numera mat som framstÀllts av rÄvaror grönsaker frÄn Gotland, mjöl frÄn SaltÄ och potatis frÄn Tierp. NÀrmare 70 procent av skolmaten Àr i dag ekologisk och det allra mesta köps in av svenska producenter. Import frÄn utlandet sker endast i undantagsfall. I stÀllet anpassas menyn efter vad det Àr för sÀsong i Sverige. I bland innebÀr det ökade kostnader, men inte alltid, skriver tidningen. "FÀrdigstekta köttbullar Àr betydligt dyrare Àn de vi gör hÀr.

Och jag Àr betald för att laga mat, inte öppna kartonger" sÀger Nicklas Skytt.

EU-kommissionen har reagerat pÄ Livsmedelsverkets nya direktiv om klimat- och miljövÀnlig konsumtion, trots att de blivit omarbetade ett antal gÄnger, för att de utgör ett handelshinder!

Det finns ingen Ànde pÄ allt som sÀtter stopp för lokal/regional konsumtion av mat i offentliga kök!

Hur tÀnker Region Gotland göra?

LĂ€s mer om