SKL:s ordförande Anders Knapes inlägg i Gotlands Tidningar (14/12) förvånar ingen.
Att en företrädare för Sveriges Kommuner och Landsting inte tycker om att höra att vi behöver ett justerat ansvar för skolan på sikt, är beklagligt, men väntat.
Lärarnas Riksförbunds hållning i frågan om skolans stora problem och vem som ska ha huvudansvaret för att se till att skolan får rätt resurser, är ansvarsfullt. Hur ofta det än upprepas av förändringsrädda kritiker som vill försvara dagens ordning, så förespråkar vi inte en kostsam omorganisering av skolan och vi blickar inte bakåt. Den förändring vi arbetar för kommer i stället bli mer kostnadsaffektiv än dagens system där kommunerna kan använda skolans pengar till vad man vill, som rondeller eller annat.
Självklart måste mycket annat än en snabb förändring av huvudmannaskapet göras akut i det allvarliga läge som bland andra SKL, för närvarande med Anders Knape (M) i spetsen, försatt skolan i.
Hur illa läget är ser vi av Pisa-undersökningen där svenska elever fortsätter halka efter i kunskapsresultat jämfört med jämnåriga i andra länder. Våra medlemmar har varnat för detta under lång tid. De ser hur klyftorna i svensk skola ökar.
Nu behövs omedelbara insatser av det slag som lärarna givetvis efterfrågar i första hand. Alltså satsning på mindre klasser, alternativt fler lärare i grupperna, mer tid för lärare att förbereda och följa upp undervisningen, samt tydligare mål och bättre styrning. Allt det som kommunerna som huvudman inte lyckats åstadkomma under snart tjugo års huvudmannaskap för skolan.
Lärarnas Riksförbund verkar för ett ökat statligt ansvarstagande med sikte på ett förändrat huvudmannaskap. I detta arbete krävs att lärarnas villkor och förutsättningar förbättras. Huvuduppdraget är att alla elever ska få förutsättningar att tillgodogöra sig en nationellt likvärdig utbildning av högsta kvalitet. Vi blickar framåt och vill finna vägar för ett modernt och nytt huvudmannaskap för skolan, där staten formulerar mål, finansierar och utvärderar undervisningen
Men innan denna förändring påbörjas kommer givetvis Lärarnas Riksförbund att på alla nivåer arbeta för omedelbara förbättringar i skolans verksamhet, inklusive arbetsätt som kan utveckla skolans resultat. Helt i enlighet med Läraravtal 2010 där lokalt utvecklingsarbete ska uppmuntras.
Jag hoppas att fler kloka politiker förstår vilken skada man åstadkommer om man exempelvis skapar strid om arbetstiden på skolorna istället för att fokusera samtal om hur eleverna ska klara målen bättre. Eller om man försöker negligera behoven viktiga strukturella justeringar som syftar till att långsiktigt och uthålligt höja en skola med allvarliga problem.
Lärarnas Riksförbund ser framåt och fokuserar på det som spelar roll för att höja resultaten och måluppfyllelsen för eleverna. Både omedelbart och på sikt.