I september 2017 skrev nära 200 forskare ett öppet brev till, för EU:s klimatstrategier, centrala personer. Här följer några synpunkter som brevet belyser.
Rubriken är i översättning: Den vetenskapliga grunden för EU:s klimat- och skogsbrukspolitik.
Brevet handlar om följande:
Skogen är central både för att binda koldioxid och för att bevara och skydda biologisk mångfald.
Europas skogar är både boreala, nordliga barrskogar och tundra, och temperala skogar i något varmare klimat med både barr och lövträd. Sveriges yta består till 63 procent av skog.
Dagens ökande skogsbruk medför ökat skogsskördande för att ersätta fossila bränslen och produkter med bioenergi och trä.
Man riskerar att inte se denna politik i sin helhet och dess konsekvenser för ekosystemens mångfald och motståndskraft, då man härigenom orsakar ökade utsläpp av växthusgaser.
Dessutom riskerar skogsbruket att försämra vår livsmiljö.
Akuta åtgärder är avgörande för att hindra dessa hot, skriver de när 200 forskarna.
Hoten – att stimulera till ökad produktion av bioenergi och minskande kolsänkor.
Verklig hänsyn till skogens betydelse för att hindra klimatförändringen, skulle innebära att stimulera åtgärder där trä användes till långsiktiga projekt så att kolet binds och kolintensiva material som stål och betong ersätts av trä.
För närvarande används cirka 60 procent av Europas trä till energi (förbränning) och pappersmassa (som är kortlivad).
En del pappersprodukter ersätter inte fossil energi som förpackningar och reklamskyltar. Det saknas hänsyn till brukets långsiktiga konsekvenser.
Bioenergi är alls inte koldioxidneutralt. Tvärtom – förbränning av skogens biomassa medför mer koldioxidutsläpp än fossila bränslen på grund av sin lägre effektivitet.
Ökad skörd av skogsbeståndet försämrar klimatet då stående träd, särskilt i gammelskog, kommer att ta decennier, ja sekler, att växa upp igen.
Med avseende på klimatförändringen är det uppenbart, att hållbara skogar behövs som kolsänkor liksom för den biologiska mångfalden. Skogsnäringen skapar homogena och jämngamla träd som ytterliga bidrar till skogens ömtålighet när klimatet förändras.
Avskogningen måste motarbetas. Att behålla och öka skogens kapacitet som kolsänka måste beaktas – bland annat genom att använda skördad skog till långsiktiga ändamål.
Vikten av grot som marktäckande och kolsänka måste beaktas.
Att införa en stigande CO2-avgift kommer stimulera långsiktig användning av skogens rikedomar – se Klimatsvaret – CCL Sveriges förslag.