Skapa lokala kretslopp av pengar
Foto: Melander Karl
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På Gotland träffades hela det svenska politiska etablissemanget för att diskutera aktuella samhällsfrågor. Ett sådant aktuellt ämne är hållbar utveckling; att hitta lösningar som är socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbara.
En intressant och i högsta grad relevant fråga är vad gräsrötterna själva kan bidra med.
Byalag, samhällsföreningar och andra lokala organisationer samarbetar redan idag i många intressanta projekt för att utveckla sitt lokalsamhälle. Ett praktiskt handlingsinriktat arbete pågår på landsbygden, helt i linje med EU:s landsbygdsprogram och Lissabonstrategi. Så till exempel vill Adelövs framtidsgrupp utveckla samåkandet och kollektivtrafiken, Kalixbygdens byaråd skapa lokala energiplaner och Boets Byalag köpa en nedlagd träindustri mitt i byn. Det är bara några exempel på vad som kan göras för att utveckla hållbara bygder i hela landet.
Att bygga upp vindkraftverk, kollektivtrafik, industrifastigheter etcetera kostar pengar och frågan är hur investeringarna kan finansieras. Bidrag i all ära, men en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling kräver också en lokal kapitalbildning.
Ett sätt är att öka den lokala penningcirkulationen och utveckla modeller för att skapa lokala kretslopp av pengar. I genomsnitt äger varje svensk börsaktier och fonder för över 100 000 kronor och har nästan lika mycket på bankkonton (mars 2008, Finansinspektionen). Vi har alltså både pengar på banken och aktievana. Steget borde inte vara långt till att medvetet satsa på ett hållbart finansiellt kretslopp genom att flytta en del av sparpengarna till bankkonton som stödjer den lokala utvecklingen samt satsa på aktier i lokala utvecklingsaktiebolag.
Det finns redan idag flera exempel på modeller för lokala kretslopp av pengar som visat sig framgångsrika. På Gotland har Heligholm Utveckling AB attraherat över 300 aktieägare och aktiekapitalet uppgår till närmare 2 miljoner kronor. Virserum Invest AB, Flyinge Bygdebolag och VIVA bygdebolag i Vuollerim är andra exempel. Bolagens syfte är att investera i utvecklingen av det lokala näringslivet
Just nu pågår ett intensivt arbete med att rigga utvecklingsprojekt där lokala aktörer går samman med ansökningar till olika EU-program under perioden fram till 2014.
I det svenska landsbygdsprogrammet uppmärksammas bristen på finansiellt kapital som ett hinder för utvecklingen av det småskaliga företagandet på landsbygden.
Inom programmets åtgärd för affärsutveckling i mikroföretag - som omfattar 600 miljoner kronor - "bör det vara möjligt att stödja bildande av organisationer vars syfte är att förbättra tillgången på lokalt kapital för utveckling av landsbygdens näringar."
Vi vill uppmana lokala aktörer runt om i landet att utveckla projekt kring lokal kapitalbildning och söka stöd i Landsbygdsprogrammet för detta. På så sätt kan vi lägga grunden till en hållbar utveckling som inte ensidigt är beroende av samhällsstöd utan har egna finansiella muskler.
Ta chansen nu att utveckla modeller för lokala finansiella hållbara kretslopp.
Och till er beslutsfattare: ge nu dessa landsbygdsutvecklare ert fulla stöd!