Skolan har som de flesta vet genomgått en kommersialisering, som också kallats “marknadisering”. Diskussionen om skolans kommersialisering inleddes i början av 1990-talet med nya bestämmelser om skolpeng, fritt skolval och väsentligt utökade möjligheter för att driva fristående skolor. Expansionen av dessa skolor har sedan dess varit explosiv.
Från att skolorna ofta startades av pedagogiska eldsjälar med alternativpedagogiska idéer har vi idag en situation där riskkapitalbolag tågat in på denna marknad.
Men vilka uppdrag har egentligen skolan att fullgöra i samhället och låter sig dessa genomföras i marknadsorienterade former?
Skolor ska ju inte bara ägna sig åt tillväxtbefrämjande utbildningar, utan har även att bedriva bildning i förhållande till kulturarv och liberaldemokratiska värden.
Ordet “bildning” kan förefalla gammalmodigt men innefattar mycket av det vi ser i dag saknas i skolans värld: tid för en kritisk diskussion av värdegrunden som de flesta delar och som är ryggraden i det kulturarv alla är del av.