Ska gotlänningarna tvingas sälja sina vindkraftverk?

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2017-07-08 00:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elcertifikatsystemet har lett till en mycket snabb vindkraftsutbyggnad I Sverige. Ju mer vindkraft som byggts, ju mer har elpriserna sjunkit, så att alla har fått billigare el. Rikspolitikerna kan skryta med att de nationella målen för vindkraften har uppnåtts. För de gotlänningar och andra som har investerat sina pengar i vindkraft har certifikatsystemet varit en katastrof!

I Sverige har vindkraften byggts ut av lokala vindbolag. Det mesta av vindkraften på Näsudden ägs av gotlänningar, vindparkerna där har minst 700 delägare. De står nu på konkursens rand. För att klara sin ekonomi när intäkterna inte täcker kostnaderna, tvingas de sälja sina vindkraftverk.

I systemet finns ett gigantiskt överskott av certifikat, vilket förstås pressar ner priset. Överskottet beror på felaktiga bedömningar om hur mycket förnybar elproduktion som är berättigade till certifikat och felaktiga prognoser om den förväntade elförbrukningen, vilket till slut fick systemet att kollapsa.

Certifikatsystemet läcker, pyser och slirar. Men trots en rad uppenbara fel har certifikatsystemet inte reparerats. I början av 2017 föreslog Energimyndigheten en förändring av kvoterna för att sakta ner utbyggnaden av vindkraft, för att hindra att certifikatpriserna skulle försätta att sjunka.

Förslaget kritiserades av vindkraftens organisationer, vilket lett till vissa ändringar i regeringens proposition. Staten tar bort hälften av överskottet av certifikat, gör en kvotkurva som inte sätter tvärstopp för utbyggnaden.

Dessa förändringar har dock inte lett till att priserna på el eller certifikat har ökat och löser definitivt inte de ekonomiska problemen för de företag som byggde vindkraft för 6-8 år sedan. De som har investerat i vindkraft har sågat av den gren de sitter på. Ju fler som investerat och ju mer som byggs, desto lägre blir både el- och certifikatpriset.

Regeringen är inte beredd att göra något för att rädda de små bolag som byggt ut vindkraften. Alla som har investerat sina pengar i vindkraft känner sig grundlurade av politikerna (från alla partier) som inte vill göra något för att lösa detta problem.

Den snabba vindkraftsutbyggnaden har gett alla i Sverige lägre elpriser. Alla dessa lokala investerare, som inte nöjt sig med att prata, utan som faktiskt gjort något praktiskt för att skapa oss alla en gemensam framtid, borde tackas, inte straffas.

Läs mer om