Samverkan är nyckeln till framgång

Gotland2010-08-06 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den kommunala verksamheten är idag inriktad på tre verksamhetsgrenar som ges förtur: sjukvård, utbildning och social omsorg. Redan i nuläget är det ganska klart att om vi i framtiden skall klara en rimlig standard på vår välfärd så måste betydande tillskott ges till de prioriterade arbetsgrenarna. Storebror kommunen kommer inte att klara situationen utan förändringar, eftersom skattehöjning visat sig vara en mindre bra väg att vandra då tillskottet oftast försvinner i administrationen (svarta hålet). Alternativet är förändringar i den nuvarande organisationen. Möjliga tänkbara vägar är bland annat privatisering och avkommunalisering av i lagen icke reglerad verksamhet. Dessutom behövs mera samverkan med företag i branschen och de frivilligt verkande organisationerna. Ett bra exempel på framgång är när fritidsanläggningarna i det natursköna området Kyllaj på den nordöstra delen av ön kunde föras över i lokala föreningars ägo och regi. Omgrupperingen kunde ske genom en positiv samverkan mellan berörda parter
I början av 1970- talet gjordes betydande insatser i Kyllaj genom beredskapsarbeten för att rusta upp hamnen och badplatsen. Några decennier senare var det dags för nya investeringar. Ägandet och huvudmannaskapet hade då övertagits av kommunen. I det sammanhanget var det ganska klart att kommunen inte skulle mäkta med att göra de erforderliga investeringar som var nödvändiga eller driva de befintliga anläggningarna. Kommunledningen beslöt då att arrendera ut hamn och bad till lokala föreningar. I den fasen bildade entusiaster i hamnen Kyllaj hamnförening med ett 30-tal medlemmar. Föreningen övertog sedermera arrendet av hamnen. Nästa steg var att kommunen beslutade sig för att sälja sitt markinnehav. Det resulterade i att hamnen köptes av Kyllaj hamnförening samt att bad och övrig mark förvärvades av Hembygdsföreningen.

Hamnföreningen genomgick en betydande utveckling. Antalet medlemmar ökade kraftigt och ekonomin stärktes. Föreningen hade redan gjort stora investeringar i hamnen och var beredd att vidare utveckla sin verksamhet. Hembygdsföreningens medlemmar kände bördan tung att leva upp till de förväntningar som fanns. Kontakter togs mellan de båda föreningarna. Syftet var att Hamnföreningen skulle överta Hembygdsföreningens markinnehav. När goda krafter som myndigheter, kommun, lokala föreningar och företagare samverkar brukar resultatet som i detta fall bli bra.

Avslutningsvis - när kommunen nu är i den situationen att omprioriteringar måste göras omgående för att säkra välfärden måste alla till buds stående möjligheter utnyttjas. Därför är det viktigt att de ideella föreningarna får större utrymme att utveckla sina verksamheter genom stöd från samhällets sida. Läget idag är tyvärr så att intresset för ideellt arbete i föreningslivet har avtagit. Det har vi inte har råd med.
Läs mer om