Samverkan är nyckeln till framgång
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I början av 1970- talet gjordes betydande insatser i Kyllaj genom beredskapsarbeten för att rusta upp hamnen och badplatsen. Några decennier senare var det dags för nya investeringar. Ägandet och huvudmannaskapet hade då övertagits av kommunen. I det sammanhanget var det ganska klart att kommunen inte skulle mäkta med att göra de erforderliga investeringar som var nödvändiga eller driva de befintliga anläggningarna. Kommunledningen beslöt då att arrendera ut hamn och bad till lokala föreningar. I den fasen bildade entusiaster i hamnen Kyllaj hamnförening med ett 30-tal medlemmar. Föreningen övertog sedermera arrendet av hamnen. Nästa steg var att kommunen beslutade sig för att sälja sitt markinnehav. Det resulterade i att hamnen köptes av Kyllaj hamnförening samt att bad och övrig mark förvärvades av Hembygdsföreningen.
Hamnföreningen genomgick en betydande utveckling. Antalet medlemmar ökade kraftigt och ekonomin stärktes. Föreningen hade redan gjort stora investeringar i hamnen och var beredd att vidare utveckla sin verksamhet. Hembygdsföreningens medlemmar kände bördan tung att leva upp till de förväntningar som fanns. Kontakter togs mellan de båda föreningarna. Syftet var att Hamnföreningen skulle överta Hembygdsföreningens markinnehav. När goda krafter som myndigheter, kommun, lokala föreningar och företagare samverkar brukar resultatet som i detta fall bli bra.
Avslutningsvis - när kommunen nu är i den situationen att omprioriteringar måste göras omgående för att säkra välfärden måste alla till buds stående möjligheter utnyttjas. Därför är det viktigt att de ideella föreningarna får större utrymme att utveckla sina verksamheter genom stöd från samhällets sida. Läget idag är tyvärr så att intresset för ideellt arbete i föreningslivet har avtagit. Det har vi inte har råd med.