Säkra försvaret i osäkert läge!

Gotland2018-04-17 20:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I  dag torsdag besöker jag Gotlands regemente med bland annat besök på Tofta skjutfält. Glädjande är ju att den militära närvaron åter permanentas sedan avvecklingen som skedde under Göran Perssons statsministertid då under många år svensk försvarspolitik var detsamma som förbandsnedläggningar. I förhållandevis bred uppslutning har de senaste åren ett antal politiska uppgörelser slutits som skapat förutsättningar för förstärkningar i och med det senaste försvarsbeslutet som gäller sedan 1 januari 2016.

Men nu gäller det att gå vidare. Den senaste tiden har ett antal underlag inkommit som entydigt visar på behovet av resursförstärkningar. Det handlar om både Försvarsmakten som angett behoven till motsvarande 18 miljarder åren 2019-21 samt Myndighetens för Samhällsskydd och beredskap (MSB) som för 2019 äskat 189 miljoner mer.

Det är noterbart vilka små ord och bokstäver regeringssidan använder när den närmar sig de viktiga frågorna kring de ekonomiska förutsättningarna att bygga svensk försvarsförmåga.

Det råder ju inte brist på bekymmersamma analyser. Det finns all anledning att vara tydlig med att mer resurser måste skjutas till. Det handlar både om att säkra nuvarande försvarsbeslut så det kan genomföras, men också att bygga förmåga på sikt. Från Moderaternas sida pekar vi framåt. Målet är två procent av BNP till försvaret och ett svenskt Natomedlemskap. Det är dags för S och regeringen att lämna besked om vad man vill.

Sverige befinner sig i ett allt mer osäkert omvärldsläge. I vårt eget närområde Östersjön kan ökade spänningar noteras med ett aggressivt Ryssland som utsätter andra länder för militära och civila påtryckningar och provokationer. Till det kommer den farliga händelseutvecklingen i Syrien. Den ökade osäkerheten handlar inte bara om militära hot. Nervgasattacken i Storbritannien visar att vi inte ska vara aningslösa. Sverige är också måltavla för asymmetrisk krigsföring, påverkansoperationer och cyberangrepp. Vi ser också att Europasamarbetet är under press i och med Storbritanniens beslut att lämna EU.

Sveriges försvar måste rustas upp under kommande år. Återupprättandet av Gotlands regemente är absolut ett steg i rätt riktning. Det gäller att ta underlagen på allvar. I vårt budgetförslag från i höstas lade vi sammanlagt 9,6 miljarder mer än regeringen för perioden 2018-2020. Det krävs mer för 2021. Vi vill nå vårt mål på motsvarande 2 procent inom en tioårsperiod. Därför är det nu också av central betydelse att föra en diskussion om själva innehållet om vad vi måste göra. Inte minst gäller det att understryka vikten av att vara en Östersjönation.

Trots insikten om omfattande behov så lämnar regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist inte nödvändiga besked om försvarets ekonomi inför kommande år.