Christer Engelhardt (S) är illa påläst när han i Gotlands Folkblad felaktigt beskriver en rad politiska händelser som han påstår missgynnar Gotland och gotlänningarna.
För det första så satsade Alliansen sju miljarder kronor till kommunsektorn för 2010 och fem miljarder kronor i höjda statsbidrag för såväl 2011 som 2012 för att motverka uppsägningar inom kommuner och landsting. Satsningen har genomförts utan att de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet äventyrats. På detta sätt har kommunerna haft möjlighet att samla i ladorna och använda sparade pengar under dåliga år.
För det andra verkar det som att Christer Engelhardt (S) och siffror inte går så bra ihop. Han påstår att vi idag har det högsta antalet socialbidragstagare sedan 2001. Sanningen är att antalet 2010 var 437 000. Detta är en ökning i antal personer sedan 2009, men det är viktigt att i sammanhanget påpeka att det utbetalade stödet minskade i kronor räknat. Men sett över tiden - vilket Engelhardt gjorde - så nådde antalet socialbidragstagare "all time high" under Socialdemokraternas styre 1996. Då var det så många som 721 000 socialbidragstagare. Därtill är vi 550 000 fler svenskar idag. Det råder inga tvivel om att Socialdemokraterna är ohotade svenska mästare i antal socialbidragstagare.
För det tredje så minns säkert de flesta gotlänningar förra årets valrörelse. Då propagerade Christer Engelhardt (S) för att sänka restaurangmomsen. Nu har han tvärvänt och förringar sitt forna vallöfte till en billigare oxfilé. Tänk att den politiska agendan kan ändras så snabbt! Anledningen till varför Alliansen sänker restaurangmomsen är för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i Sverige. Då sänkt restaurangmoms, lågt räknat, beräknas skapa 3 000-4 000 nya jobb för unga och utrikes födda prioriterades detta i höstens budgetförhandlingar före det femte jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt samt sänkt skatt för pensionärer.
För det femte, och sista, så är det viktigt för Moderaterna och Alliansen att hjälpa dem i svåra situationer som av olika anledningar inte kan försörja sig själva. De sociala trygghetssystemen ska ge stöd men samtidigt uppmuntra till återgång i arbete för den som kan. Arbetslöshetsersättningen, a-kassan, är en viktig ekonomisk trygghet för den som mist sitt jobb som ett stöd på väg till ett nytt arbete. Socialdemokraternas misskötsel av a-kassans utformning ledde till att människor istället hölls kvar i arbetslöshet. Efter Alliansens valseger 2006 genomförde vi därför ett antal reformer, för att tydliggöra a-kassans roll som omställningsförsäkring. Alla som kan jobba ska ha ett arbete.