(S) maktlösa inför arbetslösheten

Gustaf Hoffstedt (M)   foto: tommy söderlund/arkiv

Gustaf Hoffstedt (M) foto: tommy söderlund/arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-03-03 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraten Janica Sörestedt efterfrågar en aktiv arbetsmarknadspolitik och mer utbildning för att möta ungdomsarbetslösheten i GT den 28 februari. Sörestedt verkar ha missat att den politiken för Alliansen redan. Däremot lyckas hon undvika att berätta för gotlänningarna att en de största posterna i Socialdemokraternas budget är straffbeskattningen på 16 miljarder kronor för de företag som vill anställa unga. (S) politik leder till lägre sysselsättning och ökat utanförskap för unga.

Numera kännetecknas Socialdemokraternas retorik av högt tonläge. De målar upp en så pass överdrivet negativ bild av Sverige att väljarna inte känner igen sig och i samma handvändning bortser Socialdemokraterna från att världen genomgått en av de värsta finansiella kriserna i modern tid. I tider som dessa är det viktigt att föra en ansvarsfull ekonomisk politik, med tydliga krav på prioriteringar för jobb, trygghet och välfärd. För att få ordning på ungdomsarbetslösheten måste vi ha ordning och reda i statskassan.

Bilden Sörestedt målar upp av Sverige är överdrivet negativ. Jämfört med många andra EU-länder har Sverige låg långtidsarbetslöshet, bara Danmark och Finland visar lägre siffror. Men fortsatta reformer behövs. Därför satsar Alliansen drygt 8 miljarder kronor på att förstärka arbetsmarknadspolitiken de närmaste åren. För att göra unga mer attraktiva på arbetsmarknaden har vi halverat arbetsgivaravgiften för personer under 26, sänkt restaurangmomsen, infört nystartsjobb, infört jobbgarantin för unga. Regeringen har infört en studiemotiverande utbildning, vilken genomförs i folkhögskolans regi. Dessutom erbjuds arbetslösa ungdomar, som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning, 6 500 kronor i månaden för att återgå till studier.

Socialdemokraternas politik genomsyras av en tydlig nedmontering av arbetslinjen. Det ska inte löna sig att arbeta och bli dyrare att anställa. Detta leder inte till fler jobb, Janica Sörestedt, det riskerar bara att försämra arbetsmarknaden, fördjupa nedgången i ekonomin, dämpa efterfrågan på jobb och cementera utanförskapet. Vidare säger (S) nej till en kunskapsinriktad skola, nej till lärlingsprovanställning men ja till straffskatt på unga.

I bjärt kontrast till detta står Alliansen med en politik inriktad på att underlätta inträdet på arbetsmarknaden, stärka banden mellan utbildning och jobb samt genomför effektiva reformer för att hindra ungdomar från långtidsarbetslöshet. Arbetslinjen ska gälla för alla - även unga.

Läs mer om