På tisdag får politikerna bekänna färg om intresset för landsbygdsutveckling! Försäljningen av Kappelshamns hamn ska upp på dagordningen när regionstyrelsens arbetsutskott sammanträder på tisdag. Investerarnas kontaktpersoner Jerry Hagberg och Tom Löwgren har skickat ett underlag till Region Gotland där de vill få några månader på sig att göra en förstudie som går ut på att investera cirka en miljard kronor med bland annat hotell, upprustning av hamnen och muddring för en affärsidé om kryssningstrafik i Östersjön med Kappelshamns som utgångspunkt. Enligt deras första preliminära underlag ska det hela generera knappt 200 miljoner kronor i årlig vinst. Alltså ska investeringen betala sig på knappt sex år.
Hållbarheten i affärsidén går inte att bedöma utan en mer grundläggande förstudie - därför är det minst sagt överraskande att tjänstemännen på ledningskontoret ger sig på detta och rekommenderar en försäljning av hamnen för 1 150 000 kronor till Gotlandsbolaget.
En ännu inte grundligt utvärderad affärsidé som kan ge ett stort antal jobb på landsbygden och ge ringar på vattnet för stora delar av Gotland - den ska kastas bort. Hur rimmar det med talet om landsbygdsutveckling?
Om nu affärsidén efter en förstudie inte håller - vad är då problemet? Om Gotlandsbolaget hoppar av är jag och många med mig - nästa alla tror jag - övertygade om att det skulle gå att få ut mer pengar vid ett nytt försäljningsförsök av hamnen med proffsisiga mäklare som kan nå budgivare utanför Gotlands och Sveriges gränser. Sedan är det en helt annan fråga om viktig infrastruktur ska ägas gemensamt av oss alla eller säljas ut.
Kappelshamns hamn har många fördelar jämfört med andra hamnar i Östersjön - den ligger långt in en djup vik, skyddad för vindar - speciellt den mest vanliga sydvästen. Närheten till Nynäshamn gör också att det går att köra billigare med långsammare färjor, något som inte bara påverkar priset utan kanske det allra viktigaste, miljön
På tisdag får vi se om alla välvilliga ord från politikerna om landsbygdsupproret var mer än bara munväder.