Pilotföreningen flyger i det förflutna
Foto: Pressens Bild
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Piloternas avtal är omoderna. Gotlandsflyg företräder inte Avia Express. De opererar ingen trafik för Gotlandsflyg. Däremot skulle Gotlandsflyg kunna vara en potentiell kund till Avia Express, om de var konkurrenskraftiga! Vårt bolag föddes ju ur den etablerade flygbranschens oförmåga att tillhandahålla låga priser på flygresor.
Enligt svensk arbetslagstiftning har alla max 40 timmars arbetsvecka, även piloter. Det Pilotföreningen motsätter sig är något som är vedertaget på arbetsmarknaden: att man kan variera arbetstiden så att man i perioder när det är lite att göra (typ januari) kan jobba 32,5 timmar per vecka och när det är mycket att göra 47,5 timmar.
I dag, med de regler som finns i kollektivavtalet, är det svårt att få ut 40 timmar per vecka av piloterna.
Dessutom motsätter de sig en pensionsålder på 65, något de flesta andra snällt får leva med. Men inte nog med det! De motsätter sig kraven på en "kapning" i piloterna lönestege.
Om Sveriges alla arbetstagare hade piloternas 23-29-åriga lönestegar så skulle Sverige vara ett "Grekland light", ett land på dekis. Per automatik får en pilot som alla andra lönerevision en gång per år med cirka tre procent. Men sedan får de också ett erfarenhetstillägg en gång per år i minst 23 år på cirka samma tre procent.
Blir man som pilot lite bättre varje år i 23 år? Självklart inte! Följden blir att om svensk arbetsmarknad kostar på sig treprocentiga löneökningar så har man efter 10 år fått upp lönen 34,4 procent medan piloterna på samma tid fatt upp sin lön 79,1 provcent. Givetvis inverkar det negativt på flygbiljettens pris.
Lönespannet inom pilotföreningen (för en pilot inom regionalflyget) sträcker sig från cirka 26 500 för en nyanställd till cirka 60 000 för en fullbetald. Skulle till exempel Handels acceptera ett sådant lönespann for sina medlemmar? Svar: Nej! Att medlarna gick på arbetsgivarens linje kräver ingen ytterligare kommentar som jag ser det.
Så till frågan om inhyrd personal. Avia Express har, precis som andra företag som tvingats minska personalstyrkan, att följa LAS principer. Senast anställda piloter har fått sluta först. Alla de med de lägre lönerna. Kvar är cirka 70 piloter med rejält höga löner. Bolaget är inte längre konkurrenskraftigt.
Alternativet till att säga upp merparten av piloterna och ta in bemanningsföretag, är att gå i konkurs och göra ytterligare cirka 140 anställda (tekniker, ekonomi med flera) arbetslösa. Ar det rimligt? Ska minoriteten för att få behålla sina lyxvillkor få göra majoriteten arbetslös?
Genom att hårdnackat bita sig fast i en svunnen tid, som vi andra lämnade för cirka 15 år sedan, riskerar piloterna att flagga ut sig själva från svensk arbetsmarknad. För resenärerna kommer inte att acceptera de prisökningar som blir följden.
Talesättet "Som man bäddar får man ligga" riskerar att få uppföljaren "Som man bäddar vill ingen ligga".