Övervägande svenskt

Gotland2018-08-08 15:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gunilla Andersson undrar i en insändare i GT den 1 augusti vilka krav Region Gotland ställer på kvalitet och ursprungsland när vi upphandlar kött till vår måltidsförsörjning.

Det kött som Region Gotland köper in är av god kvalitet och till övervägande delen svenskt.

Omkring 87 procent av vårt nöt- och fläskkött, och cirka 91 procent av kycklingen som köptes under första kvartalet 2018 var producerad i Sverige.

Enligt rapport som DKAB Service gjort på uppdrag av LRF så var värdeandelen av svenska animaliska livsmedel som upphandlas av Sveriges kommuner och landsting 67 procent år 2017.*

Region Gotland arbetar aktivt med att ställa höga krav inte bara på köttprodukter utan även alla andra livsmedel som används för att laga mat till barn, elever, äldre och sjuka på Gotland.

Kraven gäller inte bara råvaror, produkter och miljö utan också sociala och arbetsrättsliga villkor för de som producerar råvaror och produkter.

Med anledning av torkan som råder och att lantbruket därför mobiliserar sig för krisläge anpassar vi nu menyer och ser på möjliga tilläggsupphandlingar för att i den mån det är möjligt stötta det gotländska och svenska jordbruket.

Enligt lag för upphandling i offentlig sektor är det inte tillåtet att diskriminera en anbudsgivare på grund av geografisk placering men genom andra krav på exempelvis transporttider och antibiotikaanvändning kan man bidra till en hög andel svenskt kött. Region Gotlands krav på antibiotikaanvändning följer upphandlingsmyndighetens kriterier vilket bland annat innebär att antibiotika inte ska användas i tillväxtbefrämjande syfte, antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat.

Dokumenterade rutiner för antibiotikaanvändning ska finnas på produktionsnivå och denna dokumentation ska vara tillgänglig vid förfrågan.

Vi ställer krav på maximalt 8 timmar för transport till slakt och vi kräver att producenter och leverantörer har ett systematiskt miljöarbete kring transporter och fordon samt genererar lägsta möjliga utsläppsvärden.

Läs också gärna Region Gotlands Mat & Måltidspolicy på Region Gotlands hemsida.

* Rapporten omfattar 140 kommuner och landsting, svarsfrekvensen för kommunerna var 44 procent och 45 procent för landstingen. De livsmedel som kategoriseras som svenska har producerats och förädlats i Sverige.

Läs mer om