Signaturen ”Orolig Visbybo” ställer i en insändare den 8 april frågan ”Hur är det med vattnet på Gotland?”.
Att ledningsnätet på ön läcker mycket och att ledningen mellan Tingstäde vattenverk och Visby är den som läckor mest är ett tråkigt rykte. Ett kommunalt ledningsnät läcker ofta cirka 20 procent, öns ledningsnät har ett läckage kring 10 procent!
När det gäller ledningen mellan Tingstäde vattenverk och Visby har den under de senaste tre år årligen läckt 15 000-40 000 kubikmeter dricksvatten av den totala vattenmängden som distribueras genom ledningen på 1 000 000-1 200 000 kubikmeter. Alltså mellan 1-3,5 procent. Att siffran varierar beror på vilket tryck som har använts och hur ofta och mycket ledningen renspolats (renspolningsvatten blir inte dricksvatten).
Att jämföra siffror kan vara roligt. Den kvantitet som läcker ur Tingstädeledningen under 12 månader är samma kvantitet som avdunstar från Tingstäde träsk under 2-3 sommarvarma dagar!
Ledningen mellan Tingstäde och Visby är asbestcementrör. I ett sådant rör ligger asbestfibrerna inbäddade i cementen som armering och kommer normalt aldrig i kontakt med dricksvattnet.
Det är farligt att andas in asbest, men hittills finns inga bevis för att asbest i dricksvatten påverkar människors hälsa. (Källa WHO, Livsmedelsverket och amerikanska EPA). Ledningarnas ålder på ön är olika och består även av olika material. En av aktiviteterna i den nya vatten- och avloppsplanen 2018-2030 är en förnyelseplan av ledningsnätet (va-planen finns på sidan www.gotland.se/va).
Det är bra att det gemensamma grund- och ytvattnet samt det avsaltade havsvattnet diskuteras mycket - det är ju vårt viktigaste livsmedel.