Ön - en bricka i spelet i rysk östersjöpolitik?

Gotland2008-09-05 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den ryska utrikespolitiken har sedan 1700-talet haft bestämda stötriktningar - en av dessa har varit i riktning Östersjön.
När Kaukasuspolitiken är av klarad kommer Ryssland att intensifiera sin Östersjöpolitik. I Baltstaterna finns en betydande mängd ryssar bosatta .Ryssland kan mycket väl komma att föra en aggressiv utrikespolitik mot dessa länder.
Problemet är emellertid att de idag är anslutna till Nato. En annan faktor värd att lägga märke till, när det gäller
Georgien är, att Ryssland har nonchalerat de överenskommelser som man träffat med motparten, t ex trupptillbakadragandet.
Ryssland har emellertid behov att stärka sin makt i Östersjön för att säkerställa sin gasledning.
I det läget finns det risk att Gotland kommer att bli föremål för ryskt maktintresse. Nato finns inte med som hämmande faktor. "Hangarfartyget" Gotland är en utmärkt vapenplattform för det ändamålet. Ett första steg är en utbyggnad av Slite hamn. När gasledningen väl är på plats kommer Ryssland att kräva att få använda hamnen, vilket man anser sig ha rätt till, eftersom man gjort en miljoninvestering. Gotlands kommun bör därför naturligtvis tacka nej till det ryska erbjudandet att bygga ut hamnen. Vad eventuella ryska löften är värda visar tydligt Geogienfallen,om Ryssland skulle hävda, att man inte har några framtida krav på hamnen.
Som en följd av den nygamla aggressiva ryska utrikespolitiken, där Gotland kommer att spela en central roll, skall naturligtvis P 18 återuppstå., sjöstridskompaniet vara kvar och den marina närvaron stärkas med basering av t ex ytattackfartyg.i Fårösund. Enligt senaste försvarsbeslutet skall F 17 i Ronneby läggas ner, vilket innebär att F 21 i Luleå eller F 7 i Såtenäs skall svara för incidentberedskapen i södra Östersjön. Därför bör F 17 G bibehållas som en bas för sådan beredskap.
Försvarsministern!
Ge Gotland ett försvar värt namnet innan det är för sent!
Läs mer om