Om vindkraften i Sverige

Gotland2011-03-02 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var ska vi göra av all elen? Vi vill ställa ett par frågor om vindkraften i Sverige;

Finns marknadsrisker för vindkraft i Sverige?

Vi har redan utan tillskottet från vindkraften ett växande elöverskott i Sverige, samtidigt som bristen på kraftledningar gör att vi har svårt att exportera elen och köparländerna har svårt att använda den.

Danmark har svårigheter att exportera sin el till Tyskland vid hög vindkraftsproduktion trots negativa priser. Sveriges vindkraft konkurrerar då med Danmarks och Nordtysklands samtidigt höjda produktion. Vad gör vi av elen när den inte kan exporteras? Vi tvingas minska produktionen av CO2-fri vattenkraft, vilket minskar vindkraftens avsedda klimatnytta. Svårigheterna att exportera vårt elöverskott, är en stor marknadsrisk för vindkraften i Sverige.

En annan, är Norges betydligt bättre vindlägen och stora möjligheter att bygga ut sin vattenkraft. Norges stamnätsoperatör Statnett varnar dock för vindkraftens negativa konsekvenser för landets energibalans.

Finns politisk risk i vindkraften?

Alla system som bygger på politiska beslut innebär en politisk risk. Minns när (MP) överraskande gjorde upp med S-regeringen om att slopa de gröna certifikaten till småskalig vattenkraft, för att tillgodose fritidsfiskarnas intressen.

Dagen efter beslutet var marknaden för småskalig vattenkraft död. När man i Spanien inte längre hade råd med bidragen till "förnyelsebar el" och sänkte subventionen med 30 procent, föll vindkraftsbranschen ihop som ett korthus.

Detta kan naturligtvis hända även i Sverige, där Vattenfall nu ifrågasätter elcertifikatens och subventionernas nytta och motståndet mot vindkraften växer till i styrka.

Är elkunderna beredda, att betala de allt högre kostnaderna för vindkraften? Vi vet inte, framtiden ger svaret.

Klarar Sverige klimatmålet utan vindkraften?

Vi behöver inte vindkraften för att nå målet om 50 procent för den "förnyelsebara" energins andel. Det klarar vi av ändå med vattenkraft, biobränsle och värmepumpar enligt Kungliga vetenskapsakademin.

Vi ska inte bli en "vindkoloni", förstöra vårt landskap, värdet på våra tillgångar och vår viktiga turistnäring, för andra länders behov av att leva upp till EU:målen. Dessa ska varje land klara på egen hand.

Vindkraftsutbyggnaden i Sverige är riskabel för finansiärerna, ett ovälkommet problem för landets energibalans och en tung ständigt ökande ekonomisk börda för landets hushåll.

Läs mer om