Om avgivna vallöften och årets bokslut
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jämför gärna många aktiebolags redovisning även av sociala bokslut. Om detta borde också berättas av revisorerna och av de just nu ansvariga politikerna. Och om man inte har uppnått målen - skäl och förklaringar till varför man inte har kunnat.
Minns ni prioriteringarna vård, omsorg skola? Besparingsbetingen har varit höga - en förvaltningschef avgick i protest mot hälso- och sjukvårdsnämndens tilldelade budgetram. Även nämndens ordförande ansåg att ramen borde utökas med tanke på alla lagfästa åtaganden.
Social- och omsorgsnämnden har skärpt kraven för hemtjänstresurser och för särskilt boende. Därmed har platsernas antal minskat, och därmed kostnaderna. Kritik från socialstyrelsen har framförts över tendenserna i två tredjedelar av kommunerna. Från landstings- och kommunförbundet framförde man tidigt till regeringen att vården var underfinansierad under denna mandatperiod.
Men för oss på Gotland måste gälla att vi kan lita på de av oss valda politikerna - de som företräder oss - att de med alla medel (till exempel omprioriteringar, uppskjutande av andra kostnader) försöker infria de avgivna vallöftena. Rollfördelningen mellan ansvariga politiker och deras tjänstemän måste vara så tydlig att genomarbetade konsekvensanalyser lämnas som underlag för beslut.
Ordning och reda måste finnas i all verksamhet, men det är de politiskt avgivna löftena som politikern ensam har ansvar för. Man måste göra avstämningar på allvar med brukarna så att prioriteringarna i ett trängt läge blir de riktiga.
Vilka har till största delen fått betala mandatperiodens nedskärningar och därmed möjliggjort överskottet? Är det kanske de i vanliga politikersammanhang så kallade "svaga grupperna" i samhället? De funktionshindrade, de äldre, de av svåra sjukdomar handikappade, de hemlösa? De som stått i årslånga köer för olika smärtande sjukdomar i rörelseorganen, de som stått i kö till särskilt boende, de som fått minimalt med hemtjänsthjälp och dessutom inte fått möjlighet att påverka hjälpens utformning?
Nedläggningar av hälsoenheter på landsbygden (närhetsprincipen) måste på allvar konsekvensanalyseras. Vilka effekter har detta för brukarna och för den så hett önskade inflyttningen till Gotland?
Så till kommunens information och kommunikation. Jan Lundgren, som brukar se längre än de flesta - jämför folkhögskolan i Fårösund och kongresshallen - lovade i en överläggning med näringslivsföreträdare häromdagen, att om det fanns motverkande attityder "i väggarna" för utvecklingsklimatet på Gotland, så skulle de rivas.
Jag tror, att avgörande attitydfrågor som hinder behöver diskuteras långt ifrån bara när det gäller näringslivet utan även inom andra områden. Det finns ganska mycket av gammaldags förmyndarattityder hos svenska myndigheter och också hos en del svenska politiker, ett arv från 1600-talet.
Kan avhjälpas med öppnare tvåvägskommunikation i stället för envägsinformation. Förklaringar - även om det leder till konflikt - hjälper bättre än halva sanningar. Här har Danmark mycket att lära ut.
De äldre på Gotland blir flera framöver - de blir också allt viktigare politiskt. Långsiktig tvärpolitisk planering behövs. Så till några önskemål, diskuterade och framförda i Hangvar-Halls PRO-förening:
* Att de kunskaper, erfarenheter och perspektiv som de äldre har bättre tas till vara.
* De äldre och många gånger multihandikappade önskar att en läkartjänst i geriatrik (äldresjukdomar) inrättas och som i team även har ansvar för fortbildning av distriktsläkarkollegerna.
* Att man får större inflytande över hur hemtjänstresurserna skall användas.
* Att man får möjlighet, när man inte längre klarar sig hemma, att bo så nära sina anhöriga och vänner som möjligt.
* Att diabetiker och hjärtsjuka får möjlighet till kvalificerad fotvård för att förebygga livshotande sjukdomar och mycket kostnadskrävande amputationer.
* Att man inte bemöts med förmyndarattityder på någon nivå.
Så något om det positiva på Gotland: naturen, kulturen, en utomordentlig vårdpersonal som dessutom får en intressant fortbildning: patienten i centrum - borde bli Gotlands medborgare i centrum.