Nya energikällor behövs för en renare framtid

Gotland2005-02-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På senare tid har det talats och skrivits mycket om den s.k. växthuseffekten. Det målas upp scenarier med smältande glaciärer m.m. Efter vad jag förstått går den ut på att koldioxiden i atmosfären skulle hindra värmen från jorden att stråla ut i rymden. Därigenom skulle värmen stanna kvar och ju högre koldioxidhalt desto mer skulle atmosfären fungera som en termos och göra det varmare och varmare på jordytan. Men teorin ifrågasätts sällan.
Dock kan man snappa upp en del som talar för att växthuseffekten inte är mer än en teori. I tidningen ?Elbranschen? nr. 4, 2004 finns en artikel där en professor Wibjörn Karlén från Uppsala på tre sidor förklarar bl. a. att växthusteorin oftast tas för givet, men att den inte experimentellt gått att bevisa. Om man sålunda låter värmestrålning passera genom en mängd av koldioxid som motsvarar hela atmosfären så visar det sig att ingen strålning absorberats. Oavsett hur mycket koldioxid man lagt in blir det ingen värmeförlust i gasen. Han menar också att temperatur- och årsringsmätningar på landsbygden inte visar på någon temperaturökning.
Nyligen har det stått i dagstidningarna och i senaste numret av tidningen ?Ny Teknik? att forskare kommit fram till att de temperaturförändringar vi haft under 1900-talet kan förklaras med naturliga förändringar som förekommit sedan 1100-talet, förutom de senaste 15 åren som visat en temperaturstegring. Tidigare har det påståtts att stegringen pågått under mycket längre tid, ungefär samma tid som ökningen av koldioxidhalten i atmosfären.
I senaste numret av tidningen ?Illustrerad Vetenskap? finns en artikel om en isborrkärna från Grönland som visar hur temperaturen varierat där de senaste 130.000 åren. Den äldsta iskärnan inbegriper halva Eem-tiden, d.v.s. den varma period som föregick Istiden. Det visar sig då att Eem-tiden hade fem grader högre medeltemperatur än vi har idag. Samtidigt går det att få fram att koldioxidhalten i dåtidens atmosfär var motsvarande den nivå vi hade innan industrialiseringen. Detta visar att det kan vara varmt utan att det behöver bero på växthuseffekt. Det talar också emot två skräckscenarier nämligen dels att en istid uppstår plötsligt. Eem-tiden upphörde sakta under 5000 års tid. Dels talar det mot att Golfströmmen skulle kollapsa vid ett varmare klimat.
Att vi i västvärlden slösar med energi är något som vi har lite dåligt samvete för och kanske gör att växthusteorin lätt får gehör. Det finns många nackdelar med att bränna olja och kol ändå, och jag hoppas att det räcker för att skynda på utvecklingen av de nya energikällor som kommer att behövas i en renare framtid, de verkar bra på gång.
Läs mer om