Ny och säkrare kärnkraft

Gotland2009-03-18 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Tara Aldén-Joyce och Joakim Sjögren med rubriken "Kärnkraft - ett kliv bakåt", 090227.

Tara Aldén-Joyce och Joakim Sjögren skriver i sitt debattinlägg att kärnkraften är en fara mot miljön därför man inte “har en bra slutförvaring" när det gäller det använda bränslet. Samtidigt menar Saida Laarouchi-Engström på Svensk kärnbränslehantering (SKB) att deras teknik (KBS-3) för slutförvaringen av det använda bränslet är förenlig med de krav som ställts från samhällets sida.
Nu återstår, efter det att man först från SKB:s sida lämnat in en ansökan, prövning från miljödomstol och politiskt beslut. Två kommuner i Sverige har för övrigt visat starkt intresse för att vara platserna för slutförvaring, Östhammar och Oskarshamn.
Sedan är det bra att Aldén-Joyce och Sjögren anser att Strålskyddsmyndigheten (SSM) är en tillförlitlig referenskälla när de väljer att beröra Tjernobylolyckan och dess effekter. Men samtidigt negligerar de att nämna att SSM anser att det inte är möjligt att en olycka likande den i Tjernobyl kan inträffa vid de svenska kärnkraftverken, bl.a. därför att Tjernobyls fjärde reaktor saknade den gastäta inneslutning som svenska kärnkraftsreaktorer har.

När det sedan gäller kostnaden för att framställa elektrisk kraft så finns det inga argument för att kärnkraft skulle vara dyrt, det är bland de billigaste energislagen vi har i Sverige. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) uppskattar att den befintliga kärnkraftens produktionskostnad uppgår till 15-20 öre/kWh.
Enligt Energimyndigheten är samma siffra för vindkraften 70 öre/kWh. När det gäller nya anläggningar, så menar Elforsk att siffrorna då blir 27 öre/kWh för kärnkraften, och 47 öre/kWh för landbaserad vindkraft. När det sedan gäller att ta steget framåt och inte vara bakåtsträvare så kanske det är viktigt att påpeka att ur ett energihistorisk perspektiv så är kärnkraften modernare än t.ex. vindkraften.

Jag menar att det är dags att avskriva dagens låsning på det energipolitiska planet och öppna upp för nya och bättre kärnkraftsreaktorer. På så sätt säkrar vi jobben och välfärden.
Läs mer om