Nu kan vi se örn nästan varje dag på Gotland

Gotland2006-04-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Sture Nilsson SandaJag är en person som intresserat mig för natur och miljö i över 30 år. Jag har fått lära mig en del grundläggande saker om hur naturen fungerar och det förstår jag när jag läser din insändare, GT 28 mars, att det behöver du också.
I ett ekologiskt system, så blir aldrig de som står högst upp i näringspyramiden (rovdjuren) fler än de som står lägre (bytesdjuren), för i så fall så skulle de utrota både sig själva och det som de lever av. Så fungerar inte naturen.
I din insändare så låter det som om örnen håller på att ta över, utrota bytesdjuren, vilket som du nyss läste ej kan ske. Att rapphönsen har minskat i vinter kan bero på att vi har haft en lång och kall vinter, något vi inte har haft sedan 1987.
Tyvärr så har jägarna alltid skyllt på rovdjuren så fort "deras" villebråd minskat i naturen, med utbrett rovdjurshat. Det är sorgligt när människan till största delen står för negativa förändringar i naturen.
Det är inte bara örnar som det klagas över, rävarna hålls också efter, det är farligt om de blir för många, enligt jägarna. Ändå så lever de till största delen av gnagare, alltså de som vi kallar skadedjur.
Rovdjuren är de som håller balansen i eko-system, något som jägarna aldrig helt lyckats med. Människan är det enda djur som inte lyckats att anpassa sig efter de regler som gäller i naturen, vi har satt oss över och tror att vi kan styra över den, men så är inte fallet. Vi är en del av kretsloppet.
På 70-talet så stödutfodrades örnarna, men det var inte på grund av att det var dåligt med bytesdjur, det var för att stammen var så svag på grund av miljögifterna DDT och PCB bland annat.
Idag kan vi få se örn nästan varje dag på Gotland, var stolta över det istället.
Läs mer om