Navet i havet eller rundningsmärke i Östersjön?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Västervik satsar man 1,5 miljarder och förutom hotell skall ett äventyrsbad byggas i samarbete med Västerviks kommun. Anläggningen öppnas år 2010. På Öland investerar man i boende i anslutning till golfbanor. Malmösatsningen är även den på 1,5 miljarder.
Finansiär bakom projekten är London£ Regional Group kan man läsa i DI. Den gemensamma nämnaren för projekten är att det är privata entrepenörer som driver projekten och att kommunernas insatser är blygsamma i sammanhanget. Holidy Club omsatte förra året 650 Mkr och har 500 anställda.
Frågan är hur Gotland skall kunna konkurrera med de anläggningar som byggs på fastlandet och de som planeras i Norge, Balticum och i Ryssland. I Finland har företaget verkat i 20 år och driver där 14 anläggningar. Räcker det i konkurrensen med kommunens kongresshall? Varför hamnade Gotland vid sidan av?
Vilka faktorer gjorde att marknaden på Gotland inte har dragit hit företag som Holidy Club? Har Gotland försökt attrahera sådana företag? Vad blev det av satsningarna som skulle göras på "Guldkusten" i Fårösund och planerna på golfbanor och exploateringen av Bungenäs? Varför minskade norr med 100 personer 1996? "Norr blir öns hetaste område" sa kommunalrådet inför valrörelsen. När då ? Vi väntar! DI har haft artiklar om Gotland också men då har det handlat om överklaganden på Furilden, företagsklimatet, färjetrafiken bland annat. Kan det vara så att den negativa bilden av Gotland avskräcker företag att komma hit?
Nu skall det beslutas om en ny vision 2025. Det skall beslutas om regional tillhörighet. Inom kort skall färjetrafiken upphandlas under hot om förstatligande av fartygen.
Kanske är det viktigare än någonsin att det nu skickas rätt signaler från Gotland den här gången! Det viktigaste är dock att visionerna följs av handling!
Att "Raka spåret till smidiga Gotland" blir verklighet.( Lex Furilden)
Att kommunikationerna utvecklas vidare mot Västervik, Öland och Balticum..
Att investerare kan se en framtida marknad i "navet i havet"
Att de regionala utvecklings medlen satsas förnuftigt. (inget utsäde på hälleberget)
Det är dags att våga se verkligheten i ögat för att börja ta rätt beslut om bland annat.
- Vision 2025 och det regionala utvecklingsprogrammet.
- Regiontillhörigheten ( det har inte diskuterats näringslivets marknader för öns företag)
- Företagsklimatet ( handläggningstider, arbetskraftstillgång, utbildning med mera)
- En samhällsplanering för såväl bostäder, arbete och fritidsaktiviteter.
Studenter som lämnar skolan saknar nu ofta både arbete och bostad och måste då lämna ön.
Befolkningen på ön har faktiskt minskat med 1757 sedan år 1950. Jämfört med år 1995 då vision 2010 beslutades har befolkningen minskat med 823 personer. Senaste året blev det 191 färre innevånare. Att då som vissa politiker förklara bort det med att vi är fler i verkligheten som inte är skrivna här, det blir bara pinsamt! Vad säger att det inte var lika många 1950 eller 1995? Sluta med flummiga dokument som sätter upp orealistiska befolkningsökningar som "Guldkusten" där Fårösunds befolkning skulle fördubblas fram till 2013. Eller Vision 2010 där det skulle vara 65 000 innevånare år 2010.
Visioner utan handling blir bara dagdrömmar! Det är dags att som en känd person att våga säga obehagliga sanningar nu även för lokala politiker! I stället för att ägna tiden åt att diskutera regionfrågan för offentliga sektorn kan man börja diskutera hur det regionala utvecklingsprogrammet skall se ut för att locka hit företag. Sen kommer frågan om tillhörighet. Verksamheten bör väl klaras ut först och organisationen sedan. Det gäller troligen såväl stat, kommun och övriga verksamheter.
Gotland riskerar att bli ett rundningsmärke i Östersjön om det inte sker radikala förändringar! Dysterkvist eller sanningssägare? Det får andra avgöra!