Naturgasledning under Östersjön konkurrerar ut bra miljöpolitik

Gotland2006-02-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ryska och tyska politiker invigde i början av december 2005 bygget av en kontroversiell gasledning som ska gå från Ryssland till Tyskland under Östersjön. Det känns riktigt obehagligt hur projektet kom till stånd och vilka konsekvenser detta kan få för Sverige och mer specifikt Gotland om vi inte gör någonting åt detta.
BORTGLÖMDA GIFTER.
Vi vet att det ligger hundratusentals ton kemikalier och kemiska vapen på Östersjöns botten som dumpades där efter andra världskriget. Alla platser för dessa kemikalier är inte kända och en del material kan ha förflyttats av havsströmmar. Planer visar att ledningen skulle gå så nära som 2 landmil från Gotland. Onödigt att gå in på följderna om miljögifterna rörs om på Östersjöns botten
FEL ÄNDA.
Tysklands ekonomiminister Michael Glos betecknar byggandet av den nordeuropeiska gasledningen som en viktig milstolpe i utvecklingen av hela EU:s ekonomi. Projektet är prioriterat inom unionens TEN-energiprogram och får därmed en gräddfil till finansiering via olika EU-instrument. En omprövning försvåras därmed betydligt om det i efterhand skulle visa sig att det finns allvarliga miljökonsekvenser. Det är ett uttryck på att EU gärna prioriterar kortsiktig ekonomisk tillväxt före långsiktig hållbar utveckling. En noggrann analys av miljökonsekvenserna måste föregå ett så omfattande projekt i Östersjön för att kunna skydda dess känsliga ekosystem.
BRA MILJÖPOLITIK KONKURRERAS UT.
Jag spår en allmän positivare inställning till förnyelsebara energisystem som både är miljövänligare och generar lokala arbetstillfällen. Produktionen av biogas och etanol till exempel planeras på flera ställen i landet, så även på Gotland. Det som är bra för miljön är även bra för ekonomin och så bör det vara. Enligt EU-kommissionen är en viktig förutsättning för gasledningsprojektet dock möjligheten att bygga en gren av ledningen till Sverige. Det förutsätter en stor ökning av naturgasanvändningen i vårt land. Tillförseln av naturgas är hämmande för utvecklingen av biobränsle. Sverige bör satsa på en massiv omställning, inte på tillfälliga billigare lösningar som är skadliga i längden.
Vad vill vi? Ett av Ryssland beroende Sverige som är fastlåst i föråldrade energisystem, eller ett Sverige som föregångsland med framtidens miljövänliga teknik och stor exportpotential? Det är dags att välja riktning!
Läs mer om