Några frågor om vindkraft
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Biogas, med sin låga verkningsgrad och höga explosionsrisk som drivmedel både till båttrafik som biltrafik är nog ett önsketänkande. Snarare lutar det åt att biogasen kan bli samma flopp som etanolen. Senast i fredags var en läckande biogasbil nära att ställa till en olycka i Västervik, där gator fick stängas av och hus utrymmas. Den här gången gick det bra, men tänk om ett läckage uppstår på en Gotlandsfärja med eventuell gasdrift? Ska man se miljömässigt är det bättre att elda upp biogasen i värmekraftverk, men man bör då känna till att träflis har en betydligt bättre verkningsgrad. Biogasbränsle till motorer måste genomgå reningssteg som kostar pengar och miljö. Ettusen megawatts installerad effekt ger omkring 1,8 terrawattimmar per år eller mindre, inte 2,5 TWh.
Med naturgas går det att minska koldioxidutsläppen med 20 koldioxid till en kostnad av större tankar och risk för gasläckage. Men till vilken nytta?
Vätgas som fordonsbränsle kan framställas genom elektrolys till stora kostnader. Vindkraftverk till havs gör inte framställningen billigare. Vindkraften har en alldeles för låg effekt för att kunna bli lönsam utan subventioner.
Var vill Mikael Hermansson placera de havsbaserade vindkraftparkerna? Kriegers flak där Vattenfall hade tänkt sig en rejäl havsbaserad vindkraftpark? Tack och lov drog Vattenfall sig ur det projektet det blev för dyrt. Mikael Hermansson kanske vill att Vattenfall återupptar projektet med nya friska statliga subventioner? Med den vindkraftsparken och den redan befintliga Lillgrund kommer havsströmmarna från Skagerrak och Kattegatt in till Östersjön att hindras rejält. I vart fall värre än när centern var emot byggandet av Öresundsbron just på grund av havsströmmarna som har en stor betydelse för Östersjöns väl och ve.
En tredje elkabel kan aldrig samhällsekonomiskt motiveras oavsett om vindkraftparker byggs i Mästermyr, på Lojsta Hed eller på någon annan plats. Vindkraft behöver alltid en reglerkraft som stöttar och ersätter och den reglerkraften måste ha samma installerad effekt som vindkraften. Några frågor ytterligare till centerkandidaten. Vilka älvar skall byggas ut för att ge reglerkraft bland annat till Gotlands planerade vindkraftsparker? Ska det istället vara dansk/tysk kolkraft? Anser du och centern att havsbaserade vindkraftsparker skall täppa igen för havsströmmarna genom Öresund och genom Stora och Lilla Bält? Har Mikael Hermansson någon gång funderat över vad små vindkraftverk tar för ytor i anspråk och hur mycket produktionskostnaderna blir per kWh? Vi kanske låter alltför pessimistiska, men tyvärr även miljöteknik har både för- och nackdelar. Vi måste även genomlysa nackdelarna innan vi svävar ut i det blå.