Mykkänen hade rätt, men fel
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den senaste veckan har jag fått en del mejl och telefonsamtal från anhöriga till boende på Görangården som undrat varför vi i tidningen använder beteckningen "ockupanter". Eftersom de boende har hyresvärden Magnus Wimans tillåtelse att vara i huset, handlar det juridiskt sett inte om en ockupation, menar de som hört av sig.
Och de har rätt. Juridiskt sett pågår knappast en ockupation - längre
För det började onekligen som en sådan, i augusti, när ett gäng unga gotlänningar olovligen tog sig in och gjorde sig hemmastadda på Göransgården. Dessutom har ynglingarna under hela hösten själva kallat sig ockupanter, skrivit nyhetsbrev på sajten "ockupantscenen.se" och låtit banderollen "Ockupera mera" hänga kvar på husfasaden.
Då kan det framstå som lite lätt löjligt att kalla De svarta fåren på Göransgården för hyresgäster eller använda någon annan småputtrig term som jämställer dem med familjen Svensson i en trerummare på Stjärngatan.
Men även om det är löjligt så ska rätt vara rätt. Så från och med nu kommer vi att kalla de boende på Göransgården för just "de boende på Göransgården". Om de sedan väljer att inte lämna huset frivilligt i månadsskiftet - vilket Magnus Wiman bett dem göra - får vi väl byta tillbaka till vår ursprungliga beteckning.
*****
"Har ni tapetserat tillsammans klarar ni allt", sa min farbror en gång när jag och den kvinna som så småningom blev min hustru skulle ge oss ut på långresa tillsammans. Förhållandet var ganska färskt, och jag var lite orolig för hur vi skulle klara tre och en halv månaders samvaro och strapatser helt på egen hand. Men eftersom vi faktiskt redan hade tapetserat tillsammans gick det bra.
I helgen, nästan tio år senare, ska vi ta oss an vardagsrummet. På måndag vet jag således hur äktenskapet mår.
*****
I veckan rapporterade vi om hur bra det går för det gotländska näringslivet, mitt i lågkonjunkturen. I mätningen Årets företagarkommun har Gotland klättrat 143 placeringar på bara ett år. En annan mätning, Småföretagarbarometern, visar på ökad sysselsättning, högre orderingång, växande omsättning, bättre lönsamhet och att många gotländska företag planerar att anställa mer folk.
Personalen på Gotlands Gummifabrik, som GA var ute och träffade, gick så sent som i mars ner i arbetstid och lön för att rädda sina jobb. Men under sommaren vände det, och efter semestrarna fick alla gå upp på heltid igen - plus att företaget anställde extra för att klara alla beställningar.
Men vänta nu - var det inte just i somras som Tillväxt Gotlands verksamhetsledare Tiina Mykkänen varnade gotlänningarna för att debatten om diverse byggärenden och landshövdingens gräddfil skulle "få konsekvenser för tillväxten"?
Nu kan vi konstatera att Mykkänen hade rätt, men inte på det sätt som hon trodde - debatten hade positiva konsekvenser.
Det förvånar kanske Tillväxt Gotland, men inte mig. För som Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund skrev på vår ledarsida i förrgår: "Det är inte tvivel, ifrågasättanden och avvikande åsikter som gör ett samhälle svagt, utan i stället frånvaron av detsamma."
*****
Trevlig helg!