Röstläget är högt nu från olika särintressen i frågan om brottet vid Ducker. Jag respekterar dem som inte vill ha något brott och vill bevara Ojnareskogen. Samma respekt har jag för dem som vill ha jobben kvar. Jag förstår även att industrin är i stort behov av kalken både i Sverige, Finland och i andra länder bland annat stål- och pappersindustrin. Den värdefulla kalken är efterfrågad och just därför går det att få ut ett högre pris. Bra lönsamhet är viktig för att företag ska utvecklas och överleva. Det gör det även möjligt att sätta av pengar för investeringar i nya projekt.
En dag tar stenen slut och då kommer frågan upp om vad som skall hända med de förlorade jobben och med den mark som ska återställas.
Det borde vara av intresse för alla att se till att det kommer fram förslag och planer på ersättningsjobb och återställning. Det borde vara viktigt för alla att det under de goda åren med bra lönsamhet sätts av pengar till en fond för nya jobb och en annan för att läka de sår i naturen som ska läkas.
Jobben är säkrade de närmaste 20-25 åren om brytningen kommer igång. Vilket företag kan garantera jobb så långt fram i tiden kan man säga och hänvisa till hur det gått för flaggskepp som SAAB, VOLVO, med flera. Det är visserligen sant men jag tycker inte vi ska nöja oss med det. Skillnaden är det stora ingrepp i naturen som det odiskutabelt rör sig om.
20 år går ganska fort! Se på vad som hänt på de stenbrott som tidigare lagts ner vid exempelvis Furilden, Smöjen, Valleviken, Bungenäs etcetera. Se på hur det gick med talet om ersättningsjobb när Ka:3 lades ner 2000! Det är redan 12 år sedan. Det är inte särskilt många jobb som ersatt de som försvann! Visserligen sattes det av resurser när det gäller KA:3 men hur många hamnade i Fårösund?
Se på hur Rute och Valleviken drabbades när jobben i stenbrotten försvann.
Jag tycker att de som är anställda vid Nordkalk borde medverka till det här med tanke på sina barn och barnbarn.
Jag tycker att de som vill stoppa brytningen borde medverka till att göra det bästa av den situation som uppstår om brytningen kommer igång. Vilka förslag finns det för ersättningsjobb om brytningen stoppas? Vilka åtgärder skall vidtas för att återställa marken när brytningen upphör?
Jag tycker att Nordkalk borde sätta av pengar till fonder under "De feta åren" och redan nu medverka till att det arbetas fram en vision/plan för Ducker efter brytningen så att det går att läka de sår som blivit i naturen. Att tidigt i samarbete med de anställda medverka till att det kan skapas nya jobb när stenen är slut vid Ducker.
Nordkalk skulle vinna mycket på att visa att man bryr sig om sina anställda på Gotland och i Fårösundstrakten inte bara på reklamskyltar utan genom konkret handling. Det skulle förbättra attityden till företaget från allmänheten. Visa att talet om rovdrift och plundring är fel och att företaget tar ansvar för både anställda och natur.