Moderaterna prioriterar Östersjön
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Moderaterna tar ansvar för att leda arbetet mot klimathotet och står för en politik som förenar höga miljömål och ekonomisk tillväxt. Miljöutmaningen måste angripas med ett marknadsekonomiskt synsätt och det betyder bland annat att den som förorenar också ska bära miljökostnaden.
Östersjön är ett speciellt hav i många avseenden. Det är ett av de största brackvattenhaven på jorden, det är bara Svarta Havet som är större. Eftersom det är ett innanhav är det nästan helt avskärmat från världshaven och det tar 25-30 år innan allt vatten är utbytt.
Det bräckta vattnet gör att bara ett fåtal arter klarar att leva där och de djur och växter som finns i Östersjön är känsligare för miljöpåverkan än de som lever i riktigt salta eller söta vatten. Hoten mot Östersjön är många. Klimatförändringen kan komma att påverka havsnivån och förändra våra kuster, övergödning dödar havsbottnen och andra hot är överfiske, miljögifter, oljeutsläpp och dumpning av avfall, för att nämna några. Utanför Gotland passerar i genomsnitt 225 fartyg per dygn och skulle en olycka inträffa så är det vår kust som drabbas.
Även om det nyligen rapporterades i Svenska Dagbladet att Östersjön ser ut att bli friskare, så återstår det mycket att göra. Veckan efter rapporterades om att vårens algblomning i Östersjön är en av de kraftigaste på 15 år. Det kommer också med jämna mellanrum olika bud om hur mycket torsk det egentligen finns och som konsument vet man varken ut eller in. Ett vet vi gotlänningar dock; för tjugotalet år sedan kunde vi ge oss ut och pimpla nästan obegränsade mängder med torsk. Sådana fångster får vi inte idag.
Gotlänningarna kan inte rädda Östersjön på egen hand. Svenskarna kan inte rädda Östersjön på egen hand. Och vi svenskar kan inte påverka alla andra länder runt Östersjön på egen hand.
Idag tillhör alla länder runt Östersjön EU, utom Ryssland. Det finns totalt 14 länder vars avrinningsvatten via vattendrag hamnar i Östersjön och av dessa ingår inte heller Vitryssland, Norge och Ukraina i EU. Det räcker alltså inte med att dagens medlemsstater gör allt de kan - även de andra länderna måste göra vad de kan.
Men det stannar inte där. De fartyg som trafikerar Östersjön är inte bara fartyg som är flaggade eller ägda av ett företag som har sitt säte i ett EU-land. Varor och gods transporteras från hela världen. Alla dessa fartyg måste inordnas i ett regelverk och vara konstruerade på ett sådant sätt att riskerna för oljeutsläpp och avfallsdumpning och haverier minimeras.
Endast genom ett starkt EU kan detta uppnås. Och endast genom starkt ledarskap kan en bättre havsmiljö och säkrare sjöfart bli verklighet. Östersjön kommer att vara ett prioriterat område under det svenska EU-ordförandeskapet och moderaterna har politiken som gör det möjligt att prioritera och satsa resurser på en bättre miljö, utan att det behöver inkräkta på den ekonomiska tillväxten.
Använd din röst - och rösta på det parti som har störst möjlighet att göra skillnad. Moderaterna är det partiet.