Richard Bernström fortsätter att i Gotlands Allehanda den 21 augusti, ifrågasätta att en ökad ambitionsnivå för förnybar elproduktion ger en lägre genomsnittskostnad för elkunden, trots att han nu läst Energimyndighetens rapport (ER 2011:16) som visar att så är fallet.
Bernström har alldeles rätt i att de lägre elkostnader som, enligt myndigheten, blir resultatet av en ökad förnybar elproduktion gäller i relation till ett basfall. Basfallet utgör i Energimyndighetens studie den befintliga svensk-norska elcertifikatsmarknaden där den förnybara elproduktionen ska öka med 26,4 TWh under perioden 2012-2020. Med detta som utgångspunkt undersöker myndigheten konsekvenserna av fem "scenarier med mer ambitiösa åtaganden för förnybar elproduktion", två fall där svenska konsumenter är med och betalar för utbygganden, och tre fall där andra EU-länder står för kostnaderna.
Bernström har dock missförstått den figur 15 han själv hänvisar till, vilket leder honom till den felaktiga slutsatsen att "kostnaden ökar alltså i alla scenarier". I figuren visas att de högsta kostnaderna inträffar i basfallet - det vill säga om vi väljer att inte öka den förnybara elproduktionen utöver vad som redan beslutats. I scenarierna med mer förnybar el sjunker kostnaderna, vilket Energimyndigheten också konstaterar i anslutning till figuren: "I alla scenarier kommer den totala kostnaden för elkunden i genomsnitt att vara lägre än i basfallet under perioden (2012-2035)".
Allra störst blir vinsten för svenska elkonsumenter om andra EU-länder vill betala för att få tillgodoräkna sig den förnybara elproduktion som kan ske i Sverige. Då får vi fördelarna av ett lägre elpris utan att behöva vara med och betala för utbyggnaden. Men det dyraste alternativet för svenska elkunder är att helt avstå från att öka ambitionen för den förnybara elen.
Vindkraftens nytta handlar inte bara om lägre elpris. Genom export av grön el kan klimatutsläppen minska i kolkraftverk i våra grannländer, samtidigt som den bidrar till industriell tillväxt och nya jobb på hemmaplan. Enligt en ny rapport från WSP beräknas de svenska skatteintäkterna från vindkraftsbranschen öka från 2,0 miljarder år 2011 till 3,6 miljarder kronor år 2020. Vi har allt att vinna på att tillvarata vindkraftens möjligheter.