Miljöpartiet de Gröna för förnyelsebar energi nu!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en insändare den 16 december förespråkar Tage Sandmark utbyggnad av kärnkraft som ett vettigt alternativ för att trygga vårt elbehov. Han avslutar med en slänga till Miljöpartiet de Gröna som starkt motsätter sig en sådan utbyggnad som om vi motsätter oss detta av valtaktiska skäl. På vilka grunder anklagar du, Tage Sandmark, oss för att vi driver en fråga som är grunden till vårt bildande och är helt förenligt med den ansvarsfulla, långsiktiga och kreativa politik vi står för?
Kärnkraft är farlig, extremt farlig. Avfallet måste på grund av sin radioaktiva verkning förvaras i flera tusen år under ytterst säkerhetskrävande förhållanden. Vem kan garantera en stabil förvaring i dessa flera tusen år? På bara 2005 år av vår nuvarande tidräkning har världskartan ritats om flera gånger med resning och fall av olika stormakter.
Sovjetunionens fall och dess innehav av osäkra kärnkraftverk är ett konkret exempel på hur det kan gå. Det finns idag inga som helst garantier för att föreslagna metoder för att förvara eller hantera kärnkraftsavfallet är säkra eller ens accepterade i ett lokalt, nationellt eller internationellt perspektiv.
Vissa av oss minns även olyckan i Tjernobyls kärnkraftverk (Ukraina 1986) där radioaktiva ämnen frigjordes och spreds över stora delar av Europa. Detta var en global miljökatastrof där dess följder än idag kan märkas. Anläggningar världen runt och båtarna som transporterar det radioaktiva materialet utgör även ett tacksamt terrormål, något som man knappt tänkte på för några år sedan innan attacken på World Trade Center i New York. Sedan finns det uppenbarligen ett samband mellan kärnkraftenergi och kärnvapen (betänk de pågående internationella och diplomatiska konflikterna med bland annat Iran och Nordkorea). Alla kan säkert föreställa sig vad ett kärnvapenkrig skulle leda till.
Kärnkraftsmyten. Att kärnkraftstekniken producerar billig el är en myt baserad på en grund samhällsekonomisk analys, som Tage Sandmark ansluter sig till. Kärnkraftsel är endast billig eftersom detta energialternativ idag ej behöver betala för (1) hälso- och miljöproblem i samband med uranbrytning, (2) den osäkerhet och de framtida kostnader som hantering och förvaring av avfall innebär, samt (3) de risker och kostnader kärnkraftsolyckor, terrorattacker och kärnvapenkrig åsamkar. Sovjetunionens och grannländernas bruttonationalprodukt (BNP) påverkades positivt i samband med Tjernobylolyckan, eftersom de omfattande kostnaderna för sanering, reparation, mm tillfördes som ett positivt nettotillskott till BNP. Detta kan dock knappast ses som en indikation på ökad välfärd eller förbättrad ekonomisk tillväxt!
De allt mer påtagliga klimatförändringarna har på senare tid äntligen fått allt fler att erkänna att det måste göras något för att minska vårt utsläpp av växthusgaser.
Jag har dock ingen som helst förståelse att detta kan vara ett argument för att satsa på kärnkraften som på allvar kan hota allt levande på denna jord. Förutom de ovan nämnda hoten ger dessutom själva uranbrytningen (bränsle till kärnkraften) allvarlig miljöförstöring samt grava sociala och hälsorelaterade problem för lokalbefolkningen i de länder där gruvdriften sker.
Vidare, så baseras kärnkraft på en ändlig resurs, nämligen uran. Oberoende forskare är ej överens om hur länge världens samlade uranfyndigheter kan fortsätta att brytas. Oavsett om detta kan pågå i ytterligare 100 eller 1000 år, så kvarstår dock faktumet att detta är en ändlig resurs och således ett energialternativ dömt att fasas ut framöver. Att Tage Sandmark då hävdar att kärnkraft är ett uthålligt alternativ vittnar tyvärr endast om hans oförmåga att på ett ansvarsfullt sätt analysera och debattera hållbar utveckling.
Det är nu vi måste satsa stort på olika former av förnyelsebara energikällor som vindkraft, solenergi, biogas, osv. Detta skulle inte bara innebära ren el utan även nya satsningar på alternativ teknik med många nya svenska arbetstillfällen samt potential för ny svensk exportindustri.
Konkurrera inte ut denna chans genom att satsa på farlig kärnkraft! Dessa krav är vår politik och grundläggande vision om hållbar utveckling, inga valtaktiska överväganden!