Mer grönsaker på tallriken ska rädda Östersjön

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Gotland2011-06-03 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges television visade för ett par veckor sedan en film med titeln "Vårt grisiga hav" som handlade om de enorma utsläppen av kväve som drabbar Östersjön med resultat i form av syrebrist och döda bottnar i synnerhet runt Gotland.

Vi äter mer och mer kött i världen och produktionsenheterna av i synnerhet gris och kycklingkött tar oproportionerliga dimensioner. Utländska ägare köper mark och etablerar köttfabriker på landsbygden i Polen, Vitryssland och andra platser utan hänsyn till att dessa inte har mark att sprida ut sin gödsel på. De importerar foder från andra länder och dumpar gödsel tillsammans med djurkadaver och annat avfall från produktionen rätt ut i naturen. Människor i närheten av vattendragen kan inte längre bada där och en stank av ammoniak breder ut sig över landskapet.

För att arbeta med kväveläckaget till vattendrag som mynnar ut i Östersjön i synnerhet arbetar man i Sverige med projektet "Greppa näringen" som man även försöker att få andra länder runt Östersjön att tillämpa. Inom ramen för Interregprojektet BERAS (Baltic Ecological and Recycling Agriculture and Society) som är ett EU-projekt för att rädda Östersjön genom aktörer i livsmedelskedjan, genomfördes en konferens med temat ekologiska kretsloppssamhällen, i Järna. I konferensen deltog cirka 200 personer från tolv länder runt Östersjön, Norge, Danmark, Sverige, Tyskland, Polen, Vitryssland, Ryssland, Ukraina, Litauen, Lettland, Estland och Finland.

För att komma tillrätta med problemen i Östersjön behöver vi som konsumenter byta ut en stor del av det kött vi äter mot grönsaker, baljväxter och frukt. Vi behöver bli mer "smarta" i vårt val av det vi lägger på tallriken. Gör vi det så får vi en biologisk mångfald på kuppen och en bättre hälsa för människor, djur och natur! Genom att öka andelen ekologiskt och närproducerat, säsongsanpassat och regionalt minskar vi också svinnet genom mindre matrester från både kök och bord. Privat kanske vi klarar det, men hur gör man när det gäller den offentliga sektorn?

Dags att ställa krav på Region Gotland för en mer Östersjövänlig mathållning. Södertälje kommun är en föregångare gällande detta, dessutom hjälper de gärna till i andra kommuner som behöver input! Ekokommun Gotland bör ta sig i kragen och hjälpa till att det blir möjligt. 100 procent ekologiskt i offentliga kök till 2025! Mer pengar till råvaror och mer kompetensutveckling till dem som arbetar i köken! Minskat svinn. Gladare människor som äter den offentliga maten. Den bästa maten är den som blir uppäten. Det gemensamma målet är till syvende och sist en renare Östersjö.

Läs mer om